Giorgia Meloni olasz miniszterelnök és Emmanuel Macron francia elnök kedden azért találkozott Párizsban, az Élysée-palotában, hogy rendezzék az Olaszország és Franciaország közötti megromlott kapcsolatokat – írta a Bloomberg.

Fotó: Ludovic Marin / AFP

Olaszország és Franciaország központi szerepet tölt be az EU-ban, és szoros, sikeres együttműködésre alapuló kapcsolatra van szükség ahhoz, hogy az uniót stabilan tudjuk tartani

– mondta Meloni a francia kollégája mellett a megbeszélések előtt tett nyilatkozatában, utalva a migrációval, a védelemmel és az európai uniós reformokkal kapcsolatos munkára.

A Macronnal való találkozót hónapokig tervezték, de hivatalosan csak egy nappal korábban erősítették meg. Ez a francia elnöknek egy sűrű hetére esik, aki a globális hitelezési struktúra átalakítására irányuló ambiciózus tervének részeként más nemzetközi vezetőket is vendégül lát.

Franciaországnak és Olaszországnak, az euróövezet második és harmadik legnagyobb gazdaságának rengeteg közös témája van, de kormányaik hagyományosan riválisként viselkednek egymással, amelyben vezetőik személyesen is szerepet játszottak.

Példákból nem volt hiány. Gerald Darmanin francia belügyminiszter nemrég azt mondta, hogy Meloni „képtelen megoldani Olaszország migrációs problémáit”, míg Meloni februárban Macront bírálta egy vacsora miatt, amelyet Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Olaf Scholz német kancellárral közösen tartott, mondván, „nem helyénvaló, hogy őt nem hívták meg”.

A korábbi találkozókon, többek között a Japánban tartott G7-csúcstalálkozón tapasztalt hűvös hangulat Meloni és Macron között erős aggodalmakra adott okot.

A párizsi találkozót hónapokig halogatták. Francia tisztviselők szerint az időpont kitűzésének nehézségei Meloni habozását tükrözik, és Macron a kezdetektől fogva nyitott volt a jó kapcsolatra, de ezt az olasz oldalról nem viszonozták.

A helyzet éles ellentétben áll a francia elnök kapcsolatával Mario Draghi korábbi olasz államfővel, aki iránt személyes csodálatot táplált, és akivel egy Quirinal nevű barátsági szerződést is aláírt.

A keddi találkozó napirendje, amely a migrációtól kezdve Európa Kínához fűződő kapcsolatán át a vállalati megállapodásokig terjed, éppoly bizonytalan, mint a találkozót övező várakozások.

Bár Macron jó munkakapcsolatra törekszik Melonival, a politikai és ideológiai különbségek miatt vannak korlátok. Mégis, az olyan kérdéseket, mint a migráció, csak kétoldalú együttműködéssel lehet megoldani.