A közelgő EU-csúcstalálkozó előtt Giorgia Meloni olasz miniszterelnök Olaf Scholz német kancellárral találkozott Berlinben, ahol a zöldenergiáról, az ukrán háborúról és az európai migrációról is egyeztettek.

Rome MED Mediterranean Dialogues forum in Rome
Fotó: Riccardo De Luca / AFP

Az olasz kormány egyetért a német kormánnyal abban, hogy az illegális bevándorlás elleni küzdelemben együtt kell működni a származási országokkal, és legális bevándorlási kvótákat kell felajánlani az illegális migrációval szembeni fellépésért cserébe

– jelentette ki az olasz miniszterelnök pénteken Berlinben a német kancellárral folytatott megbeszélése után.

A jobboldali Olasz Testvérek politikusa és a szociáldemokrata német kormányfő közös tájékoztatóján Georgia Meloni kiemelte: „abszolút támogatja” Olaf Scholzot abban, hogy legyen a kibocsátó országokkal folytatandó együttműködés „egyik eleme” a legális bevándorlási kvóta az illegális migráció visszaszorításáért cserébe.

Kifejtette: az illegális migráció a biztonsággal is összefügg, ezt mutatja például a Wagner orosz katonai vállalkozás tevékenysége az afrikai Száhel-övezetben.

Meloni szerint szét kell választani egymástól az illegálisan bevándorló gazdasági migránsok és a valóban védelemre szoruló emberek, például a hazájukat az orosz támadás miatt elhagyni kényszerülő ukránok ügyét, és nem lehet „egyszerűen a tengerbe vetni” az érkezőket. Mint mondta, természetesen felelősségvállalásra és szolidaritásra is szükség van.

Hozzátette: hajlandó diplomáciai képviseleteket nyitni afrikai országokban, hogy a bevándorolni szándékozók benyújthassák „szabályos kérelmüket”.

Fotó: John Thys / AFP

Az olasz kormány az orosz támadás ellen védekező Ukrajna támogatásában is egyetért a német kormánnyal – húzta alá berlini bemutatkozó látogatásán Georgia Meloni, akit katonai tiszteletadással fogadtak Olaf Scholz hivatalában. Kiemelte, hogy kormánya minden lehetséges módon és minden szinten támogatja Ukrajnát, és személyesen is azt vallja, hogy nem igaz az az állítás, miszerint az orosz támadással szembeni védekezés támogatása csak a háború folytatását jelenti.

Ha nem támogatnánk Ukrajnát, akkor nem béke lenne, hanem invázió

– jelentette ki az olasz miniszterelnök, hozzátéve, hogy az „igazságos békéhez” meg kell adni az önvédelem lehetőségét a megtámadott országnak.

Olaf Scholz az EU-s tagállami vezetőket összefogó Európai Tanács február 9-én kezdődő kétnapos rendkívüli értekezletével kapcsolatban kiemelte: a közös értékekre – a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok tiszteletére – épülő, valamint humánus és válságtűrő EU-s menekültügyi rendszert kell kiépíteni, amelyben méltányos egyensúlyban van a felelősségvállalás és a szolidaritás. Hozzátette, hogy a védelemre nem szoruló, maradásra nem jogosult menedékkérőket vissza kell juttatni származási országukba. Ezekkel az országokkal együtt kell működni, és meg kell nyitni az EU-ba irányuló bevándorlás „legális útjait”.

A kancellár szólt többek között Ukrajna támogatásáról is, aláhúzva: 

Németország és Olaszország átfogó támogatást nyújt Ukrajnának az orosz agresszió elleni védekezéshez, és ez így is marad.