Közélet

Így pörgött le a Hamász támadása, Izrael döbbenetére, elképesztő jelenetekkel, sok áldozattal – videók

A reggeli órákban palesztin szervezetek meglepetésszerűen megtámadták Izraelt, amely Gázában vágott vissza, a harcok százával szedik az áldozatokat és ezrével a sebesülteket ötven évvel az Izraelt majdnem eltörlő jom kippuri háború után. A harcok még mindig folynak – ez történt szombaton.

Szombaton reggel rakéták ezreit zúdította a meglepett Izraelre két Irán-támogatta militáns szervezet a Gázai övezetből, majd hamarosan megindultak a határon át a palesztin támadók. Izrael keményen visszavágott Gázában, százával haltak meg és ezrével sérültek az emberek, és a harcok még szombat este is folytatódtak. Vasárnap összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa, Antoni Guterres főtitkár mély aggodalmát fejezte ki a polgári lakosság szenvedése miatt, amint sok reagáló politikus is a világban.

Az izraeli ellencsapás után maradt romok Gázában. MTI / AP / Fatima Sbair

A BBC esti jelentése szerint Izraelben már 250 halálos áldozatot szedtek a harcok, és az egészségügyi minisztérium adatai alapján 1452 ember került kórházba, 18-an kritikus, 267-en súlyos állapotban A gázai kórházakba is özönlöttek a válaszcsapások sérültjei, palesztin egészségügyi források 232 halottról és 1790 sérültről tudtak.

A világ a konfliktus eszkalálódásától tart, a nyilatkozó politikusok nagy része terrortámadásnak minősítette és elítélte a palesztin szervezetek akcióját, Irán azonban üdvözölte. Gázában és Iránban is ünnepeltek, eközben Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök, aki korábban háborúnak minősítette az eseményeket, esti közleményében vaskos bosszút ígért a BBC szerint.

Az izraeliek megdöbbentek amiatt, hogy a hírszerzés nem jelezte előre a támadást, amely amellett, hogy rengeteg áldozatot szedett, elképesztő jelenetekkel zajlott. 

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter arra kért minden Izraelben tartózkodó állampolgárt, hogy regisztráljon konzuli védelemre. A légitársaságok sorban függesztették fel járataikat, sokat visszafordítottak, nem jutott el Tel-Avivba a Wizz Air reggel Debrecenből indult gépe sem.

Az Izraelt csaknem eltörlő jom kippuri háború 50. évfordulója után egy nappal, helyi idő szerint fél 7 körül indult, láthatóan gondosan eltervezett támadás a következő koreográfiával zajlott.

6:30 helyi idő szerint – rakétazápor zúdul Izraelre

Több ezer rakéta zúdult Izrael déli területeire a Gázai övezetből, Beér-Sevától Tel-Avivig szóltak a szirénák. Rakétatalálat érte a Gázai övezettel északon szomszédos városokat, Askelónt és Javnét. A palesztin militáns szervezet, a Hamász szerint ötezer, az izraeli hadsereg szerint 2500 rakétát lőttek ki. Számos izraeli lakóövezetet füst takart be, ki-ki ott keresett menedéket, ahol tudott. 

Mohammed Deif, a Hamász katonai szárnyának főparancsnoka közleményt adott ki, bejelentve az Al-Aksza Vihar hadműveletet.

Ha van fegyvered, vedd elő. Itt az idő, hogy használd. Gyere elő teherautókkal, autókkal, baltákkal. Ma kezdődik a legjobb és legtisztességesebb történelem

– szólított fel. Órákkal a reggeli támadás megindulása után az Al-Kudsz Brigádok, a palesztinai Iszlamista Dzsihád mozgalom katonai szárnya is bejelentette, hogy a Hamász katonai szárnya, az al-Kasszám Brigádok oldalán részt vesz a harcban.

7:40 helyi idő szerint – fegyveresek hatolnak át

A rakétatámadás a pusztítás mellett fedőakcióként is szolgált: számos helyen különböző módszerekkel palesztin fegyveresek hatoltak át a gázai határ gyenge pontjain. Volt, hogy motoros sárkányrepülőt használtak, és forgott olyan videó is, amelyen legalább hat motoros harcos hatol át egy fémkerítésen tátongó lyukon. Zikim parti városnál fegyvereseket szállító motorcsónakot láttak, a Hamász pedig bemutatott egy videót, amelyen egy bulldózer bontja le a határkerítést.

9:45 helyi idő szerint – Izrael visszavág Gázában

Robbanások hallatszottak a Gázai övezetben, és 10 órakor az izraeli hadsereg szóvivője bejelentette: a légierő válaszcsapásokat hajt végre Gázában.

10:00 helyi idő szerint – izraeli katonai posztokat rohannak le

Az izraeli hadsereg arról tájékoztatott, hogy palesztin harcosok lerohantak legalább három katonai létesítményt a határnál. A Hamász videót mutatott be, amelyen a harcosai egy égő épület felé rohannak egy magas betonfalnál, ahol egy őrtorony is áll, és láthatóan már a falon belülről tüzelnek. Az Izrael által megszállt West Bank helyettes Hamász-parancsnoka is fegyverbe szólította követőit. Videók jelentek meg, amelyeken a Gázába szállított zsákmányolt katonai járműveket mutattak be.

Izraeli médiajelentések szerint a palesztin fegyveresek lerohanták Szderót, Be’eri és Ofakim várost 30 kilométerre keletre Gázától. Az izraeli hadsereg arra szólította fel az érintett területek lakóit, hogy zárkózzanak be otthon. A harcok délen folynak, de Izrael északi részéből is jelentettek zavargásokat.

Késő este még mindig folytak a harcok. Tel-Aviv az esti órákban is robbanásoktól és szirénáktól volt hangos

Jegyzet: miképp háborús helyzetekben oly gyakran, a közösségi médiában forgó videók és felirataik igazságtartalmát nem volt módunk ellenőrizni.

 

 

 

MTI/AP/Fatima SbairMTI/AP/Fatima Sbair

Gázai övezet háború Hamász izraeli hadsereg
Kapcsolódó cikkek