Közélet

Kiderült, ki szervezte meg a Jevgenyij Prigozsin elleni merényletet – Putyin küszöbéig érnek a szálak

Egy a Wall Street Journalnak nyilatkozó orosz hírszerző információkat szivárogtatott ki a Wagner-csoport vezérének, Jevgenyij Prigozsinnak a haláláról. A forrás azt állítja, hogy a zsoldosok fejének a meggyilkolását hónapokig tervezgették Moszkvában, a végső parancsot pedig Nyikolaj Patrusev adta ki.

A Wagner-csoport egykori vezére, Jevgenij Prigozsin ellen elkövetett merénylet szálai az orosz Nemzetbiztonsági Tanács titkárához vezetnek – derült ki a Wall Street Journal nyomozásából. Nyikolaj Patrusev az orosz elnök, Vlagyimir Putyin közvetlen bizalmasa.

Fotó: GAVRIIL GRIGOROV / AFP

A zsoldosvezér még augusztus elején halt meg, amikor a repülőgépe 9 ezer méteres magasságban felrobbant, nem sokkal az után, hogy elindult Moszkvából. A repülőgépen az összes utas, köztük Prigozsin és a Wagner-csoport névadója és második embere, Dimitrij „Wagner” Utkin is meghalt.

A WSJ információi szerint a repülőgép egyik szárnya alá egy kis méretű bombát helyeztek el, még a felszállás előtti biztonsági vizsgálat közben. A lap állítólag egy magas rangú orosz hírszerzőtől szerezte meg ezt az információt. 

Az informátor azt is elárulta, hogy a merényletet Nyikolaj Patrusev hagyta jóvá

– írta meg a WSJ-re hivatkozva a Blikk.

Korábban az orosz vezetés tagadta, hogy a Kremlnek köze lett volna Prigozsin halálához. Ezt sokan kétkedve fogadták, hiszen még júniusban a Wagner-csoport Prigozsin vezetésével elhagyta az ukrán frontot és Moszkva felé indult, eltávolítsa az orosz vezetés egyes tagjait. Végül az orosz fővárostól nem messze a zsoldossereg felhagyott a tervvel, állítólag a fehérorosz elnök közbenjárására. A harcosok Fehéroroszország felé elhagyták Oroszországot.

A Blikk azt írta, hogy Nyikolaj Patrusev egyre nagyobb hatalomhoz jut Oroszországban. A moszkvai elitben folyamatosan nő a befolyása, ráadásul nemrég a fiát nevezték ki mezőgazdasági miniszterré. Sokan úgy gondolják, hogy a 72 éves Patrusev akár Vlagyimir Putyin utóda is lehet.

 

Wagner Nyikolaj Patrusev Jevgenij Prigozsin merénylet Moszkva
Kapcsolódó cikkek