Közélet

A Wagner-csoport névadója, Dimitrij „Wagner” Utkin is Prigozsinnal volt a repülőgépen

Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezérrel együtt utazott a lelőtt magánrepülőgépen Dmitrij Utkin, a zsoldossereg második embere. Utkin Prigozsin bizalmasa és jobb keze volt, sokan őt tartották a Wagner igazi vezetőjének. A csoport Utkinról kapta a nevét is, mivel a Wagner volt a hívójele, még hírszerző korban.

Dmitrij Utkin is azon a repülőgépen utazott Jevgenyij Prigozsinnal, amit feltételezhetően Oroszország lelőtt augusztus 23-án. A Wagner-csoport vezetőjének halálhírére az egész világ felkapta a fejét, de azt hozzá kell tenni, hogy Prigozsin 9 társával utazott a repülőn. Ezek egyike volt Utkin, akit a zsoldossereg második emberének is tartottak.

Wiki4All / Youtube
Dmitry Utkin, Wagner Group
Dmitrij Utkin
Fotó: Wiki4All / YouTube

Dmitrij Utkin ott volt a Wagner-csoport alapítói között. 

A magánhadsereg állítólag róla kapta a nevét, ugyanis a Wagner név Utkin hívójele volt, még amikor az orosz titkosszolgálat felderítőtisztjeként szolgált

írta meg a Guardian.

Ki volt Dmitrij „Wagner” Utkin?

Dmitrij Utkin 1970-ben született Oroszországban. Az orosz titkosszolgálat hírszerző tisztjeként szolgált, a seregben alezredesi rangig jutott. Részt vett a csecsen és a szíriai háborúban is.

A Wagner zsoldosai rövid videóüzenetet tettek közzé Prigozsin halála után

Megindulhattak a Wagner-csoport zsoldosai Oroszország felé? Ukrán források állítják, hogy Jevgenyij Prigozsin halálhíre után a Fehéroroszországban állomásozó zsoldosok konvojokba szerveződtek és elindultak az orosz határ irányába. Erről a közösségi médiában is keringenek felvételek. Olyan információk is vannak, hogy a fehérorosz különleges erők igyekeznek feltartóztatni a Wagnert.

Később leszerelt és segített Jevgenyij Prigozsinnak megalapítani a hírhedté vált Wagner-csoportot. 2014-ben a zsoldossereg több kelet-ukrajnai hadműveletében is részt vett, valamint ott volt a Krím-félsziget elfoglalásánál is. Érdemeiért kitüntették a Kremlben.

A Wagner-csoport állítólag Utkinról kapta a nevét, ugyanis még hírszerző korában a „Wagner” volt Utkin hívójele.

Dmitrij Utkin emberi jogsértések miatt több országban is körözték. Az Egyesült Királyság, az valamint Új-Zéland szankciókkal sújtotta. 2022-ben aktív résztvevője volt a Wagner-csoport ukrajnai tevékenységének. 

Dmitrij Utkint Prigozsin jobb kezének tartották és a hírek szerint a zsoldosseregen belül nagy tisztelet övezte. Állítólag ő volt Wagner operaív vezetője Prigozsin mellett, a magánhadsereg második emberének számított. 

A katonái apa figuraként tisztelték.

Utkinről utoljára júliusban lehetett hallani, Prigozsin egy közösségi médiába feltöltött videójában. A videóban Prigozsin a Fehéroroszországban állomásozó katonáinak üzent. A kamera végig Prigozsint veszi, de a kamera képén kívülről egy férfi hang szólal meg. Állítólag ez volt Utkin, aki a következőt mondja a felvételen:

A halál nem a vég, hanem valami nagy dolog kezdete.

Erre a mondatra Prigozsin kinéz oldalra, feltehetően a Utkinra és azt feleli:

Mind a pokolra jutunk, de a pokolban mi leszünk a legjobbak.

 

Wagner prigozsin Utkin
Kapcsolódó cikkek