Közélet

Meghalt Prigozsin – videók a lelőtt repülőgépről

Állítólag alvezére, a Wagner-alapító Dmitro Utkin is vele utazott a lezuhant repülőn. A közösségi média csatornái villámgyorsan megteltek a gép lezuhanásáról és a becsapódási helyről készült felvételekkel.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner magánhadsereg vezetője is az utaslistáján szerepelt annak az Oroszországban lezuhant repülőgépnek, amelynek mind a tíz utasa meghalt. Az eddig ismert adatok szerint valószínűleg Prigozsin is a földbe csapódott gép fedélzetén volt.

TVER, RUSSIA - AUGUST 23: (----EDITORIAL USE ONLY - MANDATORY CREDIT - 'WAGNER TELEGRAM ACCOUNT / HANDOUT' - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) A view of site after a private jet, allegedly carrying Wagner head Yevgeny Prigozhin and other passengers crashed in Russia's northwestern Tver region, Russia on August 23, 2023. Ten people died in a private jet crash in Russia's northwestern Tver region. Yevgeny Prigozhin, head of the Wagner private military group, was among the passengers on the plane, according to the Federal Air Transport Agency. Wagner Telegram Account / Anadolu Agency (Photo by Wagner Telegram Account / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: AFP

Korábban a Wagner csoporthoz köthető Grey Zone Telegram-csatorna arról is írt, hogy a repülőt a légvédelem lőtte le a Moszkvától északra található Tver régióban – írja a BBC. Prigozsin júniusban kérészéletű lázadást indított az orosz hadsereg ellen. A zendülés pont két hónappal a mostani baleset előtt indult.

A Kyiv Post az X-en arról ír, hogy a repülő a Wagner csoport vezetőjéhez tartozott. A sikertelen zendülés után ugyan Prigozsin ellen ejtették a hazaárulással kapcsolatos vádakat, és egy darabig úgy tűnt, hogy Afrikában folytathatja tevékenységét, ám számos elemző már akkor felvetette, hogy a zsoldosvezér élete már nem fog sokáig tartani.

Prigozsin halála ugyanazon a napon következett be, amikor felröppent a hír, hogy szövetségesét, Szergej Szurovikint eltávolították az orosz légierő éléről. A tábornok állítólag tudott a Wagner puccskísérletéről, és már hónapok óta házi őrizetben van. Prigozsin és Szurovikin egyaránt részese volt a Szíriában beavatkozó orosz csapatoknak. 

A Ria Novosztyi információi szerint a gépen tartózkodó tíz főből hárman a legénység tagjai voltak, és a repülő Moszkvából Szentpétervárra tartott. Wagner-közeli Telegram-csatornák szerint a gépen utazott a Wagner-alapító Dmitro Utkin is, aki Prigozsin alvezére volt, és akinek a kódnevéből született a Wagner csoport neve. A június 24-i zendülésben állítólag ő vezette a Moszkva felé tartó menetoszlopot.

Térképen, hol vannak Wagner-zsoldosok Afrikában és szinte mindenhol

Jevgenyij Prigozsin látszólag kegyvesztetté vált, a fekete kontinensen azonban erősödik a zsoldosok jelenléte. A Wagner csoport tucatnyi afrikai országban végzi tevékenységét.

 

 

Jevgenyij Prigozsin Wagner Oroszország
Kapcsolódó cikkek