Egy orosz balerina húsz év börtönbüntetést is kaphat, miután őrizetbe vették Oroszországban, mert állítólag adományt küldött ukrán háborús erőfeszítéseket támogató jótékonysági szervezetnek. Az orosz hatóságok akkor vették őrizetbe Kszenija Karelinát, amikor január elején Los Angelesből hazautazott Oroszországba. A 33 éves balerina 2021-ben lett teljes jogú amerikai állampolgár.

Cinematic,Shot,Of,Beautiful,Ballerina,In,Ballet,Dress,Dancing,In
Kszenija Karelinát az orosz hatóságok előzetes letartóztatásban tartják. Fotó: Shutterstock

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSB) közölte, hogy a nő, akit nem neveztek meg, „2022 óta vesz részt egy olyan külföldi államnak nyújtott pénzügyi segítségnyújtásban, mely országunk biztonsága ellen irányuló tevékenységeknek számít”. A hazaárulásért Oroszországban húsz évig terjedő börtönbüntetés jár, Karelinát pedig előzetes letartóztatási rendelet alapján tartják fogva. A Fehér Ház bejelentette, hogy tudott a bejelentett letartóztatásról, és további információkat kért az orosz hatóságoktól – írja a Sky News. 

Az orosz balerina január 2-án utazott haza Oroszországba, és az Egyesült Államok illetékesei február 8-én értesültek a letartóztatásáról.

A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség által megosztott felvételen látható, hogy a tisztviselők megbilincselnek egy nőt, akinek az arcát a szemére húzott kalap takarta el, és egy tárgyalóteremnek tűnő börtöncellába kísérték. John Kirby, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője újságíróknak azt nyilatkozta, nem tud sokat az esetről, de megjegyezte, hogy veszélyes az amerikai vagy a kettős állampolgároknak az oroszországi tartózkodás. 

Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy 

az Egyesült Államok konzuli segítséget kér, de még nem reagáltak a megkeresésre.

„Mivel Oroszország nem ismeri el a kettős állampolgárságot, és elsősorban orosz állampolgároknak tekinti őket, a konzuli segítség biztosítása nehézkes lehet” – mondta a szóvivő.

Oroszország Alekszej Navalnij öccse, Oleg Navalnij ellen is elfogatóparancsot adott ki, alig pár nappal azután, hogy az orosz ellenzéki politikus gyanús körülmények között meghalt egy szigorúan őrzött sarkvidéki börtönben – írta meg a New York Post. A portál kiemelte, hogy az orosz belügyminisztérium egyelőre meg nem határozott váddal keresi a fiatalabb Navalnijt.