Meghalt a börtönben Alekszej Navalnij ellenzéki politikus – közölte pénteken az oroszországi Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat. Az FSZIN közleménye szerint az őrizetes február 16-án lett rosszul a 3. számú büntetőtelepen a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben. Navalnij séta után lett rosszul, a kiérkező orvosok nem tudták megmenteni, már csak a halál beálltát tudták megállapítani.

(FILES) Russian opposition leader Alexei Navalny stands inside a glass cell during a court hearing at the Babushkinsky district court in Moscow on February 20, 2021. Russian opposition leader Alexei Navalny died in prison, Russian agencies announced on February 16, 2024. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)
Alekszej Navalnij
Alekszej Navalnij (1976–2024)
Fotó: Kirill Kudrjavcev / AFP

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov az újságíróknak arról számolt be, hogy a Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat vizsgálja Alekszej Navalnij halálának okát, ehhez külön utasítás nem szükséges – írta meg az Izvesztya orosz hírportál. A szóvivő hozzátette, hogy nem ismeri Navalnij halálának okát, azt az orvosszakértőknek kell megállapítaniuk. Nem kommentálta azokat az értesüléseket, melyek szerint egy levált vérrög okozta a politikus halálát.

Alekszej Navalnij közéleti pályafutását 2000-ben, 24 évesen kezdte. Az évek során több korrupcióellenes és ellenzéki mozgalomnak aktív részese volt. Először 2013-ban próbálták börtönbe zárni, de akkor még megúszta a büntetést. Nemzetközi ismertségre akkor tett szert, amikor el akart indulni Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen a 2018-as elnökválasztáson. Végül nem indulhatott el, Putyin pedig fölényesen győzött a választáson.

Nagy visszhangot váltott ki az az ügy is, amikor 2018 februárjában weboldalán egy tényfeltáró videót közölt, amelyben azt állította, hogy Oleg Gyeripaszka milliárdos 2016-ban megvesztegette Szergej Prihogyko miniszterelnök-helyettest. Az anyag miatt az orosz tömegkommunikációs és távközlési hatóság tiltólistára tette Navalnij honlapját. 2021-ben az Európai Parlament a gondolat- és véleményszabadságért járó Szaharov-díjjal tüntette ki.

Navalnij 2020. augusztus 20-án Tomszkból Moszkvába repült, de útközben váratlanul rosszul lett, állapota a gépen hirtelen sokat romlott, a nyilvánosságra került felvételek szerint a körülötte lévők köré gyűltek, és hangosan sírtak. Később kómába esett, lélegeztetőgépre is kellett kötni. Bár az orosz orvosok ezt végig tagadták, később

németországi kezelőorvosai megállapították, hogy novicsokkal megmérgezték.

Berlini kezelése után Alakszej Navalnij visszatért Oroszországba, ahol korábbi tevékenysége miatt három és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Az orosz terrorizmus elleni törvény értelmében szélsőséges nézeteket valló személynek nyilvánították, emiatt 19 évet kellett volna rácsok mögött töltenie. A politikust tavaly év végén az Oroszország sarkvidéki területén található Jamali Nyenyecföld egyik fegyintézetébe helyezték át, ahol a korábbiaknál szigorúbb körülmények közt tartották fogva. Hívei szerint az áthelyezésnek az volt a célja, hogy Putyin elhallgattassa egyik leghangosabb kritikusát.