Az orosz ügyészség arra kérte az igazságügyi minisztériumot, hogy fontolja meg Alla Pugacseva, az szovjet popzene királynőjének "külföldi ügynökként" való megjelölését. Ha a leghíresebb orosz sztár megkapja ezt a jelölést, akkor hivatalosan a nemzet ellenségének minősül, mivel Oroszország érdekei ellen tevékenykedik.

popsztár Russian President Vladimir Putin Attends Awards Ceremony At The KremlinMOSCOW, RUSSIA - DECEMBER 22:  Russian President Vladimir Putin (L) greets pop singer Alla Pugacheva (R) during an awards ceremony in the Kremlin on December 22, 2014 in Moscow, Russia. (Photo by Sasha Mordovets/Getty Images)
Oroszország a nemzet ellenségévé nyilváníthatja a leghíresebb popsztárját.
Vlagyimir Putyin kilenc éve még díjat adott neki, mára Oroszország nemzeti ellenségévé nyilváníthatják az oroszok leghíresebb popsztárját. 
Fotó: Getty Images

Az énekesnő korábban undorítónak nevezte az ukrajnai háborút. Két éve azt mondta, hogy a háború illuzórikus célokért katonákat öl, az egyszerű embereket terheli, és Oroszországot páriává teszi. A jelenleg külföldön tartózkodó popsztár március elején úgy fogalmazott, hogy egyetlen normális ember sem térne vissza Oroszországba.

Vitalij Borodin, egy korrupcióellenes csoportot vezető aktivista ezután hivatalos kérelmet nyújtott be azzal a céllal, hogy Pugacsevát külföldi ügynöknek minősítsék – értesült a The Guardian.

A nemrég 74. életévét betöltött Pugacsevát nemzedékek ismerik, sokan kívülről fújják az 1982-es Millió skarlátvörös rózsa című slágerét vagy az 1978-as Az asszony, aki énekel... című betétdalát. A sztár 1983-ban a Pécsi Nemzeti Színház Nagytermében is fellépett.

Moszkva 2012 óta több száz szervezetet és magánszemélyt minősített külföldi ügynöknek, köztük a Greenpeace-t, Alekszej Navalnij, februárban elhunyt orosz ellenzéki politikust és nyugati médiumokat.