Nemkívánatosnak nyilvánította pénteken az orosz főügyészség a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet oroszországi tevékenységét. A hatóság szerint a Greenpeace tevékenysége veszélyezteti az Oroszországi Föderáció alkotmányos rendjének alapját és biztonságát. A főügyészség döntése mind a nonprofit szervezetre, mind pedig a nemzetközi alapítványra vonatkozik. 

Fotó: AFP

Az orosz hatóság arra a megállapításra jutott, hogy a Greenpeace környezetvédelmi tevékenységét ténylegesen 

 

politikai álláspontok aktív népszerűsítése kíséri, 

 

valamint kísérletek az állam belügyeibe való beavatkozásra, ami az állam gazdasági alapjainak aláásására irányul. A főügyészség szerint a szervezet információs kampányokkal és nem engedélyezett akciókkal negatívan befolyásolja a közvéleményt, gyakran akadályozza az orosz kormányzati programok, 

 

az ország számára előnyös infrastrukturális és energetikai projektek megvalósítását. 

 

A közlemény értelmében a Greenpeace Alapítvány külföldi ügynökök tevékenységét finanszírozza, és az orosz törvények módosítását követeli, a társadalmi-politikai helyzet destabilizálására és alkotmányellenes hatalomváltásra törekszik az országban. Az orosz igazságügyi minisztérium idén márciusban külföldi ügynökké minősítette a Természetvédelmi Világalapot (WWF)

Civil szervezetek arra panaszkodnak, hogy a megbélyegzés miatt nehezebbé válik vagy egyenesen ellehetetlenül oroszországi működésük. 

Az 1961-ben alapított WWF egyike a világ legnagyobb környezetvédelmi szervezeteinek. A szervezet aggódik, hogy a területét tekintve a Föld legnagyobb országában, Oroszországban veszélybe kerül a természet és a fajok védelme. Közleményében a WWF rámutat: három évtizede működik Oroszországban, ahol országszerte 1,5 millió támogatója van.