Az Integritás Hatóság 2023-as 5 lezárt és 16 folyamatban lévő vizsgálata 120 milliárd forint uniós támogatást érintett – derül ki a hatóság első, 2023-as, az Országgyűlésnek benyújtott beszámolójából.

Budapest, 2023. december 7.Bíró Ferenc, az Integritás Hatóság elnöke a hatóság idei vagyonnyilatkozati eseti jelentéséről, valamint a szervezet működésének első évéről tartott sajtótájékoztatón a Corinthia Budapest Hotelben 2023. december 7-én.MTI/Lakatos Péter
Biró Ferenc egy tavaly decemberi rendezvényen.
Fotó: Lakatos Péter / MTI

A dokumentumban a hatóság elnöke, Biró Ferenc azt írta, hogy a létrehozása tükrözi Magyarország és az Európai Bizottság elkötelezettségét a korrupció elleni küzdelemben. A hatóság autonóm intézményként egyszerre erősíti a hatalmi ágak szétválasztását és áll a gazdaság tisztítására irányuló erőfeszítések élére.

Bevált az anonim bejelentő rendszer

Működése 2023 januárjában egy maroknyi munkavállalóval kezdődött, nem voltak sem saját eszközei, sem saját helyiségei. Az elmúlt évben elvégzett és még folyamatban lévő vizsgálata során a munkatársak feltárták a közbeszerzési és vagyonnyilatkozati rendszerek nem hatékony elemeit és hiányosságait. Ezen problémák orvoslására ajánlásokat, valamint gyorsan bevezethető, a probléma mértékéhez képest költséghatékony megoldásokat fogalmaztak meg és tettek közzé. „Jelentéseinkkel és egy anonim bejelentési platform létrehozásával célunk a közbizalom helyreállítása, valamint az elszámoltathatóság kultúrájának meghonosítása” – írja Biró Ferenc.

Zéró tolerancia a korrupcióval szemben

Az elnök szerint a megelőzés terén is sok tennivalója van a hatóságnak. „Küldetésünk túlmutat a végrehajtáson; a korrupcióval szembeni zéró tolerancia irányába mutató kulturális változást mozdítunk elő” – fogalmaz. Úgy látja, ahhoz, hogy a hatóság elérje azt a célt, amelyre létrehozták, a jogkörök kérdését napirendre kell venni. Ez az Integritás Hatóság prioritása, amihez kéri a kormány, az Országgyűlés és az Európai Bizottság támogatását.

A beszámolóból kiderül, hogy 

megalakulásától 2023. december 31-ig a hatósághoz 215 bejelentés érkezett, ebből 148 e-mailben, 67 pedig az anonim bejelentő felületen.

Míg a versenyszférában lévő komplex megfelelőségi rendszerekben a bejövő információk 1-2 százaléka releváns csupán, addig a hatósághoz érkező bejelentések több, mint 20 százaléka érdemi információt tartalmaz. Az összes beérkezett bejelentésből 114 (53 százalék) irányult európai uniós forrás érintettségére, vagyis a hatóság hatáskörébe tartozik. (A fennmaradó 101 nem a hatásköri illetékessége).