Az Integritás Hatóság (IH) feljelentést tett a Nemzeti és Vámhivatalnál költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználása vétségének a gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen, valamint egy közbeszerzést is felfüggesztett 50 napra a Tolna megyei Szálka község három fejlesztési beruházása ügyében folytatott vizsgálat lezárása után – derült ki a hatóság közleményéből.

Dark,Economy.,Two,Hands,With,Money
Fotó: Shutterstock

Az 560 fős település önkormányzata beruházásokra összesen 316 316 560 forint európai uniós támogatást nyert el.

A hatóság vizsgálata során felmerült annak a gyanúja, hogy a szóban forgó beruházások valójában nem a közösségi érdekeket, hanem a magánérdekeket szolgálják. A szervezet álláspontja szerint az első projekt esetében egy magánkézben lévő vállalkozás (strand üzemeltetése) tényleges profittermelő képességének növelése volt az elsődleges cél.

A másik két, egymással összefüggő, Szálka község vízrendezését célzó projekt esetében a hatóság szintén úgy látja, hogy a támogatási szerződéstől eltérő célt szolgálnak. Vízelvezetés helyett a beruházás tényleges célja elő-közművesítés és betonút építése, amely az út környezetében lévő ingatlanok értékét a többszörösére növeli. Az IH szerint ebből az értéknövekedésből egy jól körülhatárolható érdekcsoport profitál.

A hatóság a vizsgálat eredményeinek részleteit közzétette hivatalos honlapján.

A magyar őre: „A bűn üldözése mindig drága”

„Nemcsak az a dolgunk, hogy megvédjük az uniós pénzek felhasználását, hanem az is, hogy gazdasági kultúraváltást indítsunk el, hogy a gazdasági szereplők akarjanak és tudjanak is nemet mondani a korrupciós kihívásokra” – erről is beszélt az Integritási Hatóság elnöke. Bíró Ferenc emlékeztetett rá, hogy fiatal, mindössze hét hónapos szervezetről van szó, ezért várják az állampolgárok visszajelzéseit a működésükről.