Andrzej Duda lengyel elnök szerdán négyszemközt találkozott Donald Trump korábbi amerikai elnökkel New Yorkban. A Trump kampánycsapata által, a találkozóról kiadott közlemény szerint a két nagyszerű barát megvitatta Duda azon javaslatát, hogy a NATO-országok bruttó hazai termékük (GDP) legalább 3 százalékát védelmi beruházásokra fordítsák. 

Donald Trumppal találkozott a lengyel elnök / Fotó: AFP

„Trump elnök szeretettel emlékezett vissza 2017-es, mérföldkőnek számító lengyelországi útjára, és dicsérte a lengyel népet, amiért szilárdan védi szuverenitását és elkötelezettségét Európa határainak biztonsága iránt minden fenyegetéssel szemben” – olvasható a közleményben. 

Korábban Floridában tárgyalt David Cameron brit külügyminiszter Donald Trumppal. A külügyminisztérium úgy kommentálta a találkozott, hogy 

bevett gyakorlat, hogy a miniszterek rutinszerű nemzetközi szerepvállalásuk részeként találkoznak ellenzéki jelöltekkel.”

A két politikus közötti megbeszélésen szóba került Ukrajna, a gázai háború és a NATO jövője is. 

A Világgazdaság arról  is beszámolt, hogy Orbán Viktor többnapos látogatást tett az Egyesült Államokban, amelynek keretében március 8-án Donald Trump volt amerikai elnökkel és jelenlegi republikánus elnökjelölttel tárgyalt. A magyar kormányfőt többen is bírálták, hogy a volt amerikai elnökkel tárgyalt.