„Rendkívül szokatlan, hogy egy ország politikai vezetője úgy tesz látogatást az Egyesült Államokba, hogy találkozzon az elnök politikai ellenfelével anélkül, hogy a Fehér Ház legmagasabb tisztségviselőivel is találkozna” – fogalmazott az NBC News. Az amerikai hírtévé szerint 

Donald Trump egy keményvonalas magyar vezetőt látott vendégül Mar-a-Lagóban.

ORBÁN Viktor; TRUMP, Donald
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

A médium közlése szerint a találkozóról Trump stábja úgy fogalmazott, azért találkoztak Orbán Viktor miniszterelnökkel és delegációjával, hogy megvitassák „Magyarországot és az Egyesült Államokat érintő kérdések széles körét”, beleértve az „erős és biztonságos határok kiemelkedő fontosságát az ország szuverenitásának védelme érdekében”. Az NBC idézi Joe Biden amerikai elnököt is, aki élesen bírálta Trumpot azért, hogy Orbán Viktorral találkozik. Az elnök ezért egy pennsylvaniai kampányfogadáson kijelentette, hogy a novemberi választás a szabadságról és a demokráciáról szól.

A Bloomberg cikkében azt emelték ki, hogy Trump dicsérte Orbánt a mar-a-lagói ünnepségen. A beszámoló szerint 

a volt elnök „fantasztikus vezetőnek” nevezte a magyar miniszterelnököt, és a látogatásra azután került sor, hogy Biden támadta Trumpot, mert ellenezte az ukrajnai segélyt. 

Az AP hírügynökség szerint az Egyesült Államokban Trump szövetségesei fogadták Orbán Viktort és stábját, miközben csütörtökön számos külföldi politikus Washington DC-ben járt Joe Bidennek az unió helyzetéről szóló kongresszusi beszéde (State of the Union) miatt. A magyar kormányfő „ kihagyta a Fehér Házat” is, és inkább a Heritage Foundation nevű konzervatív agytrösztben beszélt. 

A CNN úgy fogalmazott, hogy Trump „baráti találkozót tartott Orbán Viktorral” a Mar-a-Lagóban, majd koncertre vitte. Donald Trump és közeli tanácsadók egy kis csoportja nagyjából egy órán keresztül találkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel péntek este a volt elnök mar-a-lagói üdülőhelyén – közölték a CNN-nel az ügyben jártas források. A hírcsatorna közlése szerint ezt követően 

Trump elvitte a magyar kormányfőt egy csak tagoknak megrendezett, zárt körű klubeseményre. 

Korábban a Világgazdaság is beszámolt arról, hogy Orbán Viktor többnapos látogatást tett az Egyesült Államokban, melynek keretében március 8-án Donald Trump volt amerikai elnökkel és republikánus elnökjelölttel tárgyalt. A kormányfő sajtófőnöke elmondta, hogy a magyar delegáció helyi idő szerint délután öt órakor érkezett Trump egyik rezidenciájához a floridai Mar-a-Lagóban, ahol egy órán keresztül tárgyaltak a volt elnökkel és munkatársaival. A megbeszélés után közös vacsorával és koncerttel folytatódott a program. A programról rövid videókat is megosztott Orbán Viktor stábja a közösségi oldalakon. 

Eddig nem látott képek, videók a Trump–Orbán-találkozóról – a miniszterelnök virágot vitt Melania Trumpnak nőnap alkalmából

Orbán Viktor a Micsoda nő zenéjére adott át egy csokor virágot Melania Trumpnak. Donald Trump pedig úgy fogalmazott, hogy a magyar kormányfő egy fantasztikus, egy ellentmondást nem tűrő politikus.