Pénteken ismét találkozott Donald Trumppal a magyar miniszterelnökkel. Orbán Viktornak a Facebookra posztolt bejegyzése alapján a békéről, a béketeremtés lehetőségéről lehetett főként szó a találákozon. A magyar miniszterelnök bejegyzésében azt írta: 

Találkozó Donald Trump elnökkel. Make America great again, Mr. President!

Emellett egyértelművé tette, hogy mindketten a béke mellett foglaltak állást.

 

Orbán Viktor csütörtökön Az amerikai–magyar kapcsolatok jövője címmel tartott panelbeszélgetést a leghíresebb amerikai konzervatív kutatóintézet, a Heritage alapítvány meghívására. Orbán Viktorral Kevin Roberts, a Heritage elnöke beszélgetett, a közönség soraiban a legnevesebb amerikai jobboldali politikusok, elemzők, közéleti személyiségek foglaltak helyet. A programot Vivek Ramaswamy amerikai konzervatív politikus, kommentátor, korábbi republikánus elnökjelölt vezette fel. Elhangzott: a világnak szüksége van egy mozgalomra, amely az igazságért, a hagyományokért, a családokért, az emberekért küzd.

Orbán Viktor miniszterelnök többnapos látogatást tesz az Egyesült Államokban, melynek keretében március 8-án Donald Trump volt amerikai elnökkel – és immáron egyetlen – republikánus elnökjelölttel is tárgyalt. Trump – Magyarország álláspontjához hasonlóan – a béke pártján áll, és az orosz–ukrán fegyveres konfliktus mielőbbi lezárását szorgalmazza annak érdekében, hogy ne haljanak meg többen a háborúban. Tekintettel arra, hogy a novemberben esedékes amerikai elnökválasztáson az egyik fő politikai törésvonal Joe Biden és Donald Trump között előreláthatólag a háború folytatása vagy a béke előmozdításának kérdése lesz, a Századvég feltérképezte, hogy a magyarok mit gondolnak a jelenlegi és a volt amerikai elnökről ebben a tekintetben.

A megkérdezettek többsége (53 százaléka) úgy érzi, hogy Donald Trump elnök hivatali ideje alatt békésebb és biztonságosabb volt a világ, mint jelenleg, Joe Biden regnálása idején. A magyarok – az USA elnökeként – Donald Trumpot (51 százalék) egyértelműen jobb NATO-szövetségesnek tartanák az Oroszország és Ukrajna közötti fegyveres konfliktus befejezéséhez, mint Joe Bident (30 százalék).

 Joe Biden háborús elkötelezettségét mutatja, hogy ugyan az amerikai törvényhozás, a Kongresszus republikánus képviselői hónapok óta akadályozzák Ukrajna további katonai segélyezését, Biden jogi kiskapuk segítségével folytatja Ukrajna felfegyverzését. Az említett okokból kifolyólag a hazai közvélemény Joe Biden helyett Donald Trumpban látja a háborús konfliktus mihamarabbi lezárásának garanciáját. A kutatás alapján kijelenthető, hogy a válaszadók többsége (51 százaléka) Trumpot – amerikai elnökként – jobb NATO-szövetségesnek ítélné hazánk békéjének és biztonságának megőrzése szempontjából, mint az Egyesült Államok jelenlegi vezetőjét, Joe Bident.

Az Orbán Viktor vezette magyar delegáció helyi idő szerint délután öt órakor érkezett a helyszínre, ahol egy órán keresztül tárgyalnak Donald Trumppal és munkatársaival. A megbeszélés után közös vacsorával és koncerttel folytatódik a program – mondta Havasi Bertalan.