A német hadsereg vezetése hivatalosan is megerősítette, hogy egy hibának „köszönhetően” korábban nyilvánosan hozzáférhetők voltak a Bundeswehr vezetésének online ülései, melyek közül nem egy a szigorúan bizalmas kategóriába esett – számolt be az esetről a Deutsche Welle.

német védelmi miniszter
Nem ez az első botrány a német hadsereg háza táján, Boris Pistorius feje most főhet igazán / Fotó: AFP

A lap azután kapott megerősítést a sereg vezetésétől, hogy a Zeit Online megírta: egy szimpla online kereséssel megtekinthetők voltak a magas szintű katonai megbeszélések felvételei az általuk használt Webex rendszerben, így az eléréshez semmilyen informatikai ismeretre, hekkertámadásra vagy illetéktelen behatolásra nem volt szükség.

A hiba következtében több mint hatezer meeting felvétele volt elérhető szabadon az interneten.

A hadsereg a hiba nyilvánosságra kerülését követően állítása szerint 24 órán belül megoldotta a problémát, hozzátéve, hogy a videókonferenciákba élőben nem lehetett előzetes engedély vagy a résztvevők tudomása nélkül belépni, így úgy vélik, semmilyen bizalmas adat nem szivároghatott ki a megbeszélésekről ilyen formában.

Botrányok egymás hátán a német seregnél

Nem ez volt azonban a német hadsereg első látványos és annál kellemetlenebb bakija az elmúlt időszakban: márciusban az oroszok kiszivárogtattak egy hangfelvételt, amelyen magas rangú német katonai szereplők beszéltek arról, hogy 

mikor és milyen nagy hatótávolságú rakétákat adnak majd át az ukránoknak. 

Az az ügy már ügyészi kivizsgálás alatt áll.

A Zeit Online értesülései szerint a mostani hiba 248 ezer német katona online megbeszéléseit érinthette, amelyek annak ellenére váltak nyilvánossá, hogy a sereg a Webex konferenciaszoftver egy kifejezetten számukra fejlesztett verzióját használta, ami jóval biztonságosabb kellene hogy legyen, mint a nyilvánosan elérhető online verzió.

A riporterek többek közt név szerint megtalálták Ingo Gerhartz, a légierő vezetőjének személyes online találkozóhelyiségét is. A Zeit Online mindemellett hozzátette: a hadsereg csak akkor értesült egyáltalán a hibáról, amikor a lap megkereste őket, hogy kommentálják az esetet.