Először került nő a német haditengerészet egyik harcoló egységének élére, noha egy európai bírósági döntés következtében már 2001-ben megnyílt a Budeswehr minden egysége a szebbik nem előtt. Inka von Puttkamer a 3. aknaszedő század parancsnoka, és bár sokan követik a példáját, még mindig nincs elég hölgy a német hadseregben.

Guard battalion of the Bundeswehr
Alacsony a nők aránya a német hadseregben / Fotó: AFP

A helyzet azonban így is sokat változott az elmúlt évtizedekben: 

  • 1985-ben 117 nő szolgált az akkor még nyugatnémet fegyveres erőknél, 
  • tavaly decemberben már több mint 24 ezer

– ez azonban még mindig csak a teljes állomány mintegy 13 százaléka.

Ráadásul a nők többsége – a 24 ezerből több mint nyolcezer – az egészségügyi személyzet tagja. Ez pedig azt jelenti, hogy nélkülük a Bundeswehr 9 százalékát sem teszik ki a nők annak ellenére, hogy a szövetségi kormány célkitűzése 20 százalékos arány elérése – emlékeztetett a Deutsche Welle.

A német hadsereg hátul kullog a sorban

Németország élen járna, ha sikerülne elérni ezt a célt, így azonban a többi nemzetek mögött kullog. 

Az Egyesült Államok hadseregében ugyanis majdnem eléri a 20 százalékot a nők aránya,

ráadásul még az igen kemény tengerészgyalogság tagjainak is majdnem a tizedét adják.

 

Európában Norvégia áll az élen, ott a katonák 15,7 százaléka nő. Franciaországban a fegyveres erők tagjainak a 16,5 százalékát teszik ki, ahol ugyanakkor harci egységben és tengeralattjárón nem szolgálhatnak, noha 1939 óta vonulhatnak be, és 1972 óta betölthetnek a férfiakéval azonos rangot.

Eva Högl, a német parlament alsóháza, a Bundestag fegyveres erőkért felelős biztosa legfrissebb éves jelentésében külön kiemelte a hölgyek szerepét a hadseregben. 

Tapasztalataikkal és képességeikkel emelik a szolgálat minőségét: tanulmányok igazolják, hogy a vegyes csapatok mindig a legjobbak és legerősebbek

– írta a dokumentumban.

Maja Apelt, a Potsdami Egyetem katonai szociológusa szerint a nők hadseregben betöltött szerepe azért is fontos, mert konfliktusövezetekben garantálja, hogy komolyabban figyelembe vegyék a nőket érintő problémákat és aggodalmakat.

A német hadsereg parancsnokai között még kevesebb a nő

Bár néhány nőnek sikerült már jelentős karriert befutni a Bundeswehrben, zászlóaljat és tengeralattjárót is irányít női parancsnok, a tábornoki rangig csak hárman jutottak el közülük – és ők is mind orvosok.

Inaugural Visit By Federal Minister Boris Pistorius To The Bundeswehr Medical Service
A német hadsereg legtöbb női tagja az egészségügyiek között szolgál / Fotó: Getty Images

Arra sincs sok remény, hogy a helyzet a közeljövőben jelentősen változzon, mert a hadsereg friss felmérésének eredménye szerint a 16 és 29 év közötti német nőknek csupán a 36 százaléka tartja vonzó munkaadónak a Bundeswehrt, miközben a hasonló korú férfiak körében 56 százalék ez az arány.

Szolgálni azonban sokkal kevesebben akarnak, egyre nehezebb a toborzás és a meglévő létszám megtartása, miközben a cél a Bundeswehr megerősítése lenne Oroszország ukrajnai inváziója és a fokozódó veszélyek miatt. Boris Pistorius védelmi miniszter ezért nyitott arra, hogy külföldiek csatlakozzanak a német hadsereghez, bár ehhez először törvényt kellene módosítani.

Valamit azonban tenni kell, mert Högl legújabb jelentése szerint lesújtó állapotban van a Bundeswehr: nemcsak katonából, hanem felszerelésből is olyan szintű a hiány, hogy a „hadsereg nem teljesen működőképes”.

Erő helyett az ész a fontos

A Bundeswehr eddig férfiak dominálta különleges egységei azzal próbálják csábítani a nőket, hogy az erő helyett az észre alapoznak a toborzásnál. Pluszpontokat lehet például kapni azzal is, ha valakinek van drónos tapasztalata.

Germany To Shorten Military Service
Orvos a három női tábornok is / Fotó: Getty Images

A különleges műveleti egységek parancsnoksága döntött a kommandósok kiválasztásának megváltoztatásáról. „Mostantól sokkal nagyobb súlya lesz a pszichés komponensnek és a kognitív képességeknek” – mondta ezzel kapcsolatban a Német Sajtóügynökségnek Ansgar Meyer dandártábornok, az elitegység parancsnoka, aki ezért optimista, hogy hamarosan nők is képesek lesznek átmenni a felvételin. A jelentkezőknek azonban továbbra is a Bundeswehr katonáinak kell lenniük.

A német kommandósok jelentése szerint akcióra készen várakoznak Cipruson és Jordániában a gázai háború kitörése óta, hogy szükség esetén bevessék őket például túszmentésre vagy evakuálási missziókban.