Nemzetközi gazdaság

Nagy hatótávolságú fegyvereket küld Ukrajnába Németország

A Bundestag támogatta a fegyverrendszerek és a lőszerek küldését. Taurus-rakéták azonban valószínűleg nem lesznek az Ukrajnába érkező fegyverszállítmányok között.

A német szövetségi parlament (Bundestag) támogatta csütörtökön azt a kormányindítványt, hogy Németország további katonai támogatást nyújtson Ukrajnának, beleértve nagy hatótávolságú fegyverrendszerek és lőszerek küldését, nem szerepel viszont az előterjesztésben az 500 kilométeres hatótávolságú Taurus-rakéták szállítása.

Military training of Ukrainian soldiers in Donetsk OblastDONETSK OBLAST, UKRAINE - FEBRUARY 09: Ukrainian soldiers train at a firing range during military training of Ukrainian soldiers as the war between Russia and Ukraine approaches two years in Donetsk Oblast, Ukraine on February 09, 2024. Jose Colon / Anadolu (Photo by JOSE COLON / ANADOLU / Anadolu via AFP)
fegyver
Fotó:  AFP

A határozattervezet mellett 382 képviselő szavazott, 284 nem támogatta, ketten pedig tartózkodtak. Az elfogadott dokumentum leszögezi, hogy a kormánykoalíció parlamenti frakciói támogatják Ukrajna további nagy hatótávolságú fegyverrendszerekkel és lőszerekkel való ellátását. Boris Pistorius védelmi miniszter az előterjesztés parlamenti vitájában kijelentette, hogy Ukrajna továbbra is számíthat a német támogatásra. Ezt bizonyítja szerinte a nemrég megkötött kétoldalú biztonsági együttműködési megállapodás is.

Pistorius nem válaszolt Jürgen Hardtnak, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) képviselőjének arra a kérdésére, hogy Taurus típusú rakétákat kész-e Németország szállítani Ukrajnának. Az elfogadott javaslat e kérdésben homályos, a képviselők egy része szerint a nagy hatótávolságú fegyverekbe a Taurus rakéták is beleértendők, mások ezzel ellentétes álláspontra helyezkedtek.

Elfeledkezett a Pentagon az Ukrajnának szállított fegyverrendszerek karbantartásáról

A Pentagon nem gondoskodott előre arról, hogy az ukrán katonák megtanulják, miképpen kell karban tartani a kapott fegyverrendszereket, például a Patriot légvédelmi rakétákat és a harci járműveket, így az M1 tankokat – állapította meg az amerikai védelmi minisztérium főfelügyelője.

 

 

Németország Ukrajna nagyhatótávolságú orosz-ukrán háború fegyverrendszer
Kapcsolódó cikkek