A német hadsereg állománya elöregedik, „túl kevés van mindenből”, annak ellenére, hogy két éve fejlesztési alapot hoztak létre a modernizálása érdekében. „A felszerelést tekintve a Bundeswehr még nem teljesen működőképes” – ezt a lesújtó véleményt közölte a héten éves jelentésében a fegyveres erők német parlamenti biztosa.

Return roll call at the Ernst-Moritz-Arndt barracks13 October 2023, Mecklenburg-Western Pomerania, Hagenow: An armored infantryman walks past an infantry fighting vehicle during a demonstration at Ernst Moritz Arndt Barracks. Photo: Markus Scholz/dpa (Photo by MARKUS SCHOLZ / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
A német hadseregben hiány van katonából és felszerelésből is.
Fotó: AFP

Olaf Scholz kancellár néhány nappal Ukrajna megtámadása után úgy fogalmazott, hogy Moszkva lépése „fordulópont kontinensünk történelmében”, majd bejelentette egy százmilliárd eurós rendkívüli alap létrehozását, amelyet modern fegyverzetek beszerzésére és erőteljesebb külpolitikai támogatásra fordítanak – emlékeztetett a Deutsche Welle.

„A figyelemre méltó erőfeszítések ellenére a program második évében is messze van még a jelentős javulás a személyi állomány, a felszerelés és az infrastruktúra terén” – foglalta össze Eva Högl biztos a helyzetet. 

Hiány van lőszerből, alkatrészből, rádiókból, ezenkívül tankokból, hajókból és repülőgépekből

– tette hozzá.

A német hadsereg a 21. században egyes források szerint még mindig faxot és az 1980-as években gyártott rádiókat használ, az orvosi feljegyzéseket pedig gyakran még mindig papíron őrzik, nem digitálisan.

Housing - former sHeeresbekleidungsamt28 June 2023, Brandenburg, Bernau: View of the fenced-in former Army Clothing Office and the former Russian Army barracks on Schwanebecker Chaussee, where construction work is underway. Apartments for up to 4,000 people are to be built on the site. Nordland GmbH from Langenhagen in Lower Saxony bought the 40-hectare area a few years ago. Photo: Jens Kalaene/dpa (Photo by Jens Kalaene/picture alliance via Getty Images)
A laktanyák egy része siralmas állapotban van – némelyikben még wifi sincs.
Fotó: Getty Images

A pozitívumok között említette viszont, hogy a parlament tavaly 47,7 milliárd euró értékben jóváhagyott védelmi megrendeléseket, és az alap kétharmadának elköltésére megvannak már a tervek. Ugyanakkor kiemelte: ennek a munkának gyorsított ütemben kell folytatódnia.

Kiöregszenek a katonák

Högl kiemelte, hogy a Bundeswehr „rendkívül súlyos személyi problémával” küzd. Ez nem újdonság, a németek már jó ideje nem akarnak katonáskodni, pedig szükség lenne az állomány létszámát 2031-re a jelenlegi 181 ezerről 203 ezerre bővíteni. Azt azonban a biztos is elismerte, hogy ezt a célt nagyon nehéz lesz elérni.

„A Bundeswehr öregszik és zsugorodik” – figyelmeztetett. Emlékeztetett rá, hogy

  • tavaly év végéig 1537-tel csökkent a fegyveres erők létszáma,
  • húszezer betöltetlen hely van a hadseregben, és 
  • több egységben is jóval kevesebben szolgálnak a szükségesnél.

Sürgette a laktanyák modernizálását is, mert a katonák sok esetben olyan barakkokban laknak, ahol még wifi sincs.

Az ukrajnai háború csak rontott a helyzeten

Az AP amerikai hírügynökség felidézi, hogy Eva Högl már egy évvel ezelőtti jelentésében is panaszkodott a modernizáció lassú ütemére, és hangsúlyozta, mennyire fontos pótolni azokat a felszereléseket, amelyeket Kijevnek adtak. Tavaly is azt mondta, hogy „a Bundeswehrnek mindenből kevés van, és még kevesebb február 24. óta”, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát. Az Egyesült Államok mögött ugyanis Németország nyújtja a legtöbb katonai támogatást Kijevnek.

Messze még a két százalék

Németország is a NATO azon 19 tagja közé tartozik, amelyek 

eddig nem fordították a GDP-jük 2 százalékát védelemre.

Ezt a küszöböt az idén lépik túl először a hidegháború vége óta, pedig magát a határt 2014-ben tűzték ki célul.

Defense Minister Pistorius visits Oberviechtach Granzland28 February 2024, Bavaria, Oberviechtach: Soldiers from Panzergrenadierbataillon 122 stand next to a Puma infantry fighting vehicle in the Grenzland barracks. Photo: Daniel Löb/dpa (Photo by Daniel Löb/picture alliance via Getty Images)
Emelni kéne a hadsereg létszámát, de a németek nem akarnak katonáskodni.
Fotó: Getty Images

Kérdés azonban, hogy a jövőben mi várható. Christian Lindner szabad demokrata pénzügyminiszter szerint „kihívás” lesz Németország számára tartani a 2 százalékos szintet, míg Boris Pistorius védelmi miniszter szerint valószínűleg még ennél is többet kell majd e célra fordítani a következő években annak érdekében, hogy elrettentsék Oroszországot.

A védelmi költségvetés kínos kérdés a szövetségen belül, a republikánus elnökjelöltséget gyakorlatilag bebiztosító Donald Trump az utóbbi időben többször megfenyegette a haderőfejlesztési kötelezettségeiket elmulasztó NATO-tagokat, hogy elnöksége esetén nem védi meg őket az oroszoktól.