Újabb videó készült titokban Vlagyimir Putyin féltve őrzött palotájáról – ezt az orosz elnökkel szemben közismerten kritikus Meduza nevű portál hozta nyilvánosságra. Talán nem véletlenül éppen aznap, mikor az újonnan választott elnököt beiktatják hivatalába.

Russian President Putin Visits Saint PetersburgSAINT PETERSBURG, RUSSIA - JANUARY 26 (RUSSIA OUT) Russian President Vladimir Putin leaves the ceremony at the Baltic Shipyard to start construction of the nuclear icebreaker Leningrad, January,26,2024, in Saint Petersburg, Russia. President Putin is having a four-day trip to Saint Petersbirg prior to the 2024 Presidential Elections. (Photo by Contributor/Getty Images)SAINT PETERSBURG, RUSSIA - JANUARY 26 (RUSSIA OUT) Russian President Vladimir Putin leaves the ceremony at the Baltic Shipyard to start construction of the nuclear icebreaker Leningrad, January,26,2024, in Saint Petersburg, Russia. President Putin is having a four-day trip to Saint Petersbirg prior to the 2024 Presidential Elections. (Photo by Contributor/Getty Images)
Putyin titkos palotája: rejtett kamerás felvétel szivárgott ki az orosz elnök luxusotthonáról / Fotó: Getty Images

A titkos rejtekhelyről nem először jelennek meg felvételek: 2021 januárjában az azóta a börtönben meghalt Alekszej Navalnij és a Korrupcióellenes Alapítvány dokumentumfilmet készített Putyin dácsájáról. Ennek létezése 2010 óta ismert a szélesebb nyilvánosságban, amikor Szergej Kolesnyikov informátor nyílt levélben hívta rá fel a figyelmet, amit el is küldött Dmitrij Medvegyev akkori orosz elnöknek.

Bátor ügynök Putyin titkos palotájában

Most viszont valaki, ahogy a Meduza fogalmazott, egy 

bátor ügynök bejutott Putyin luxuspalotájába

és nagyjából négyórányi rejtett kamerás felvételt rögzített az egymilliárd dollár értékűre becsült ingatlanról. Ez a Fekete-tenger partján, az oroszországi Krasznodar régióban található Gelendzsik közelében van. Az orosz lap azt állítja, hogy a videó eddig soha nem látott részleteket mutat meg az orosz elnök olasz stílusban megépített menedékéről. Például olyan átalakításokat rögzít, amelyeket azt követően hajtottak végre, hogy a 2021-es Navalnij-film megjelent.

Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy ugyan 

a palotára úgy hivatkoznak, mint Putyin-tulajdon, de tényszerűen ez nem igazolható.

Sőt, Arkagyij Rotenberg milliárdos évekkel ezelőtt azt állította, hogy a tengerparti rezidencia az övé és a felújítást követően nyilvános apartmanszállóként kívánja hasznosítani. Igaz, ez eddig nem következett be, holott a Meduza szerint a renoválás rég megtörtént, de azt ők is elismerik, hogy a palota számos helyiségét átnevezték a tervrajzokon: a korábbi hálószobák most lakásként szerepelnek, a zeneszoba és az olvasóterem lobbyként, az ebédlő pedig étteremként.

Érdekesség, hogy ahol eddig szerencsejáték- és játékterem állt, ott most egy kápolna kapott helyet. A Meduza ebből azt a következtetést vonta le, hogy Putyin újra érdeklődik Isten iránt. Az épület emeletén 11 hálószobát alakítottak ki nagyjából 275 négyzetméteren. Ezeket gyakran szobrok, mellszobrok díszítik. Azt is írták, hogy a lakberendezéshez prémium termékeket használtak, így francia, brit és olasz bútorokat is beazonosítottak.