BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A szlovák kormányfő túl van az életveszélyen

Robert Fico már nincs közvetlen életveszélyben, de állapota továbbra is súlyos, és intenzív ellátásra szorul.

Robert Fico, a meglőtt szlovák kormányfő a legrosszabbon túl van, már nincs életveszélyben – közölte vasárnap Robert Kalinák szlovák miniszterelnök-helyettes, védelmi miniszter.

FICO, Robert
Fotó: Jan Kroslák

Négy nappal a kormányfő elleni támadás után Kalinák azt mondta, hogy „egyelőre elmúltak a legrosszabb félelmek”, ugyanakkor a politikust egyelőre nem szállítják el a besztercebányai kórházból. „Már nincs közvetlen életveszélyben, de állapota továbbra is súlyos, és intenzív ellátásra szorul” – tette hozzá a miniszterelnök-helyettes.

A kormányfő szerda óta van kórházban, amikor egy férfi tüzet nyitott rá. A kormányfő sérülései nagyon súlyosak voltak. Szerdán egy ötórás, pénteken pedig egy rövidebb műtéten esett át a közép-szlovákiai Besztercebánya kórházában.

 „Úgy ítélhetjük meg, hogy az állapota stabil, a prognózis pozitív – mondta Kalinák a kórház előtt. – Most már mindannyian egy kicsit nyugodtabbak vagyunk.” Hozzátette, hogy Fico egyelőre a kórházban marad.

A támadó, akit a szlovák média a 71 éves Juraj Cintulaként azonosított, öt lövést adott le Robert Ficóra, négyszer eltalálva őt. A férfit szombaton a Pozsonytól északkeletre fekvő bazini (Pezinok) székhelyű speciális bíróság elé állították, ahol előzetes letartóztatásba helyezték. Az 59 éves Robert Fico azóta tölti be a kormányfői tisztséget, hogy Irány (Smer-SD) nevű pártja tavaly ősszel megnyerte a parlamenti választásokat.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.