Nemzetközi gazdaság

Sok országnak van második fővárosa – Debrecen nem az első ilyen lenne

Vezető kormánypolitikusok vetették fel komolyan a gondolatot a napokban, hogy Debrecent Magyarország második fővárosává kellene fejleszteni. Egyáltalán nem ritka a világban, hogy egy országnak nem egyetlen központja van, sőt számos olyan ország létezik, ahol hivatalosan is egynél több főváros van.

Nagy port vert fel a napokban, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, a Hajdú-Bihar Vármegyei Hírportálnak adott interjúban felvetette: Debrecent Magyarország második fővárosává szeretnék tenni, majd erre Lázár János építési és közlekedési miniszter is ráerősített. A kommentárokból csak annyi bizonyos, hogy Debrecent erőteljesen továbbfejleszteni kívánja a kormány, az nem, konkrétan milyen formát ölthet a második főváros. Mindenesetre a világban számos példa akad, hogy egy ország nem egyetlen központú, és sok helyen hivatalosan sem csak egy főváros van.

Debrecen,In,The,Morning,From,The,Sky
Fotó: Babits László

A külügyminiszter és Lázár János is a már folyamatban lévő és tervezett beruházásokat említette olyan tényezőként, amelyek minőségi változást eredményezhetnek a keleti város státuszában.

Miért pont Debrecen?

Számos érv szól amellett, miért pont a hajdú-bihari vármegyeszékhely neve merült fel ebben a vonatkozásban. Debrecen kétszázezres népességével az ország második legnagyobb városa – messze megelőzve Szegedet – egy viszonylag szegény régióban, amelyet a város gazdasági ereje húzhat fel, miközben a román határ túloldalán egy nagyon dinamikusan fejlődő régió fekszik. 

A nagyvállalati beruházásoknak köszönhetően Papp László polgármester tavasszal tett becslése szerint 2030-ra egészen 16 százalékra szökhet fel Debrecen részesedése az ország ipari termelésében a 2022-es 2,8 százalékról.

Még történelmi előzmény is van, hiszen 1849-ben az osztrák császár ellen hadakozó magyar kormány ideiglenesen Debrecenbe tette át a székhelyét. Nem lehet tudni, hogy kormányzati funkciók Debrecenbe telepítését is magába foglalja-e majdan a Szijjártó és Lázár által említett elképzelés. Ilyen megosztásra külföldön bőven van példa, de gondoljunk csak arra, hogy Magyarországon is van egy – bár távolról hasonló – példa: a vallási központ hagyományosan nem Budapest, hanem Esztergom, ahol a magyar katolikus egyház székel.

Ahol nem egy főváros van most sem

A legismertebb példa az alig fele magyarországnyi területű, de majdnem kétszer népesebb Hollandia. A németalföldi ország legnagyobb városa és fővárosa a 921 ezres népességű Amszterdam, a kormányzati és bíráskodási központ azonban  a jóval kisebb Hága. A két város körülbelül egyórás autóútnyira fekszik egymástól.

Aerial,View,Of,Downtown,Amsterdam,,The,Netherlands,During,A,Dramatic Aerial view of downtown Amsterdam, The Netherlands during a dramatic beautiful sunset.
Fotó: Mihai-Bogdan Lazar / Shutterstock

Nem egy központúak még a következő országok:

  • Benin: Porto-Novo (a hivatalos főváros), Cotonou (bíráskodás).
  • Bolívia: Sucre a hivatalos főváros, de a kormányzási és törvénykezési központ La Paz.
  • Chile: hivatalosan Santiago a főváros, de a törvényhozás Valparaísóban zajlik. 
  • Dél-Afrika: a közigazgatási főváros Pretoria, a törvénykezési Cape Town, a bíráskodás pedig Bloemfontein.
  • Elefántcsontpart hivatalos fővárosa Yamoussoukro, de az országot Abidjanból irányítják.
  • Hollandia: Amszterdam, illetve Hága. 
Beautiful,View,Through,The,Arch,To,The,Medieval,Binnenhof,Castle.Beautiful view through the Arch to the medieval Binnenhof castle. Young woman walk in the Binnenhof palace courtyard. The Hague, The Netherlands.
Fotó: Shutterstock
  • Georgia: Tbiliszi a hivatalos, Kutaiszi a törvénykezési főváros. 
  • Jemen: Szanaa a főváros hivatalosan, a végrehajtó központ azonban Áden. 
  • Malajzia: Kuala Lumpur a hivatalos főváros, de Putrajaya a közigazgatási.
  • Montenegro (Podgorica a hivatalos főváros és a kormányközpont, az államelnök székhelye azonban Cetinjében van.
  • Srí Lanka : a közigazgatási központ Sri Jayawardenepura Kotte, a kereskedelmi és bíráskodási pedig Colombo. 
  • Szváziföld: Mbabane a főváros, a törvénykezési és uralkodói központ azonban Lobamba.
  • Tanzánia fővárosa Dodoma, a törvénykezési és bíráskodási központ Dar-es-Salaam.  

Sok helyütt van több központ

Különösen nagy országok esetében gyakori, hogy nem egyetlen központ létezik, gondoljunk csak az Egyesült Államokra, ahol a főváros Washington nem a legnagyobb település, a pénzügy központ viszont a méretesebb New York. Ilyen Németország is, ahol Frankfurtot tekintik inkább pénzügyi központnak, nem a főváros Berlint, az irdatlan méretű városokkal teli Kína külön kategória, de az indiai főváros Újdelhi mellett is ott a gigantikus pénzügyi-kereskedelmi központ Mumbai. Törökország legismertebb és legnagyobb városa nem a főváros, Izraelben Jeruzsálem messze nagyobb a főváros Tel-Avivnál, Ausztráliában pedig a főváros Canberra eltörpül Sydney vagy Melbourne mellett, és hasonló a helyzet Brazíliaváros és Sao Paulo relációjában is.

Sortüzet adott le a kormány a beruházásokra, de vannak túlélők: marad a ferihegyi gyorsforgalmi és a Gellért-hegyi sikló

Különös kettősség jellemzi az állami fejlesztéseket. Miközben sorra jelent be új projekteket a kormányzat, számos budapesti és vidéki fejlesztést is töröltek.

 

Hollandia Lázár János hivatalos főváros Debrecen Szijjártó Péter
Kapcsolódó cikkek