Ünnepélyes keretek között fogadták a zágrábi Pleso katonai repülőtéren a légierő új vadászbombázóinak első 6 példányát.  A Dassault Rafale F3R-eket a horvátok egymilliárd euróért vásárolták Franciaországtól.

Megérkeztek a francia vadászgépek Horvátországba / Fotó: AFP

Az összesen 12 darabból álló flotta példányai 8-10 évesek, de leszállításuk előtt teljes körű felújításon estek át. Az úgynevezett négy és feledik generációs gépek tavaly ősszel kerültek a horvátokhoz, de azokat fél éven át a franciákkal közösen üzemeltették egy Bordeaux környéki légibázison, ahol a horvát pilóták is megkapták a szükséges kiképzést. Az új gépek érkezésével egy időben a Horvát Védelmi Minisztérium bejelentette, hogy

 végleg nyugdíjazza az adriai ország légterét eddig védő több mint 50 éves szovjet MiG–21 bis típusú gépieket. 

A Rafaleok érkezésével a horvátok minden eddiginél komolyabb harci képességekre tettek szert. Ezek a gépek ugyanis mind hatótávukat, mind pedig tűzerejüket tekintve kétgenerációs ugrást jelentenek az eddigi gépiekhez képest. 

A leglátványosabb fejlődés a hatótávon mutatkozik, az új repülők ugyanis a zágrábi bázisról néhány percen alatt az ország bármely pontjára elérnek. Ezért

 a légierő felszámolja a Split és Pula környéki bázisait. 

A francia repülők mindemellett jóval takarékosabbak és olcsóbban üzemeltethetők az eddig használt, rendkívül karbantartás igényes MiG-eknél. A gépek egyébként az előzetes terveknél jóval előbb jöttek.  A két ország 2020-as megállapodásának értelmében az első gépeknek csak 2025 őszén kellett volna megérkezniük, és 2028-ra vált volna teljessé a flotta, de az ukrajnai háború felgyorsította az eseményeket. Ennek eredményeként a horvátok légiereje várhatóan már 2026-ra teljessé válik.