Nemzetközi gazdaság

Csődöt jelentett a magyarok körében is népszerű divatmárka – bezárják az összes üzletet, 1500 főt elbocsátanak

Csődöt jelentett szerdán az egyik ismert német divatmárka, a döntés 6 leányvállalatot érint, illetve 1500 alkalmazottat.

A híres Esprit kiskereskedelmi lánc szerdán csődöt jelentett a düsseldorfi önkormányzati kerületi bíróságon – írja a Tektil Wirtschaft divatmagazin. A lap szerint a döntés összesen hat leányvállalatot és 1500 alkalmazottat érint.

Geneva,,Switzerland,--,Jan,,14,,2023.:,Esprit,Store,In,Geneva.
Fotó: Shutterstock

A cég képviselője azt nyilatkozta: „A cél az Esprit európai üzletének átalakítása, amelyet nagyrészt Németországból irányítanak, és áthelyeznek jövőre.”

Ugyanakkor Mode-Riese azt is jelezte, hogy már tárgyaltak egy érdeklődő pénzügyi befektetővel, aki még megmentheti a vállalatot.

A Bild azt írja, hogy a csőd nem okozott meglepetést. A Düsseldorf melletti Ratingenben székelő cég évek óta válságban van. Az Esprit 2020-ban már átesett egy fizetésképtelenségi eljáráson, és akkor a munkaerő mintegy harmadát bocsátották el és 100 üzletet zártak be.

Azonban az összes megszorítás és az üzletbezárások sem segítettek. A bejelentés szerint a korábbi ügyvezető igazgató, Man Yi Yip távozik a cégtől. Most a Christian Gerloff és Christian Stoffler fizetésképtelenségi ügyvédek által vezetett csapat veszi át az irányítást. A divatipar nem ismeretlen terep Gerloff számára. 

Az Esprit világszerte elismert mainstream divatmárka, de már egy ideje a csökkenő eladásoktól, valamint számos szerkezetátalakítástól és menedzsmentváltozástól szenved

– mondta Gerloff.

Az Esprit világszerte mintegy 40 országban tevékenykedik, központja Ratingenben és Hongkongban van. Németország az Esprit legfontosabb piaca, a 124 európai üzletéből 57 Németországban található. De nem ez az első piac, ahol a divatmárkának problémái vannak. Március végén a svájci médiában jelent meg hír az Esprit csődjéről a piacukon, illetve Belgiumban. A svájci Esprit leányvállalat túlzott eladósodottsága 2023 végén mintegy 12 millió frankot tett ki. Az Esprit ruhái továbbra is 19, franchise-partnerek által kezelt üzletben, valamint 150 többmárkás ruhaüzletben lesznek elérhetők – közölte akkor a divatcsoport.

 

Esprit Düsseldorf divat
Kapcsolódó cikkek