A horvát hadsereg gerincét még mindig a délszláv háború alatt hadrendbe állított, többnyire szovjet és jugoszláv típusú fegyverzet adja. A haderő fejlesztése ezért már jó ideje napirenden van, de eddig leginkább anyagi okokból erre nem került sor.

A legrosszabb helyzetben a légierő van, az ország légvédelmét jelenleg ugyanis mindössze hét darab MiG-21bis típusú vadászrepülő látja el, melyek közül nincs mindegyik bevethető állapotban.

A közel 50 éves gépek cseréje már hosszú ideje napirenden van, de a folyamat többször is megakadt. Először a közbeszerzési eljárással akadtak gondok, azután pedig az Egyesült Államok kormánya akadályozta meg, hogy az izraeliek használt F-16-osaikat eladják a horvátoknak.

Fotó: DENIS LOVROVIC / AFP

Tavaly év végén végül megtört a balszerencsesorozat, és a horvát kormány bejelentette: 12 darab, használt Dassault Rafale vadászrepülőt vásárol Franciaországtól 1,1 milliárd euró (407 milliárd forint) értékben. Az üzletet a felek már meg is kötötték a gépek pedig legkésőbb 2025 tavaszán érkeznek meg Zágrábba.

Ezzel párhuzamosan a horvátok a könnyű páncélos egységeiket is fejlesztik. Az adriai ország hamarosan 89 darab, használt M2A2 Bradleyt szerez be az Egyesült Államokból.

A páncélos járművek közül 62 felújítás után hadrendbeállítható, öt egység pedig a kiképzések alkalmával lesz használható. A fennmaradó 22 jármű pedig alkatrészdonorként szolgál majd. Az üzlet teljes értéke 196,4 millió dollár (66 milliárd forint), ebből az amerikai kormány 51,1 millió dollárt (17,4 milliárd forint) fedez, a maradékot a horvátok önerőből fizetik ki négy részletben 2026-ig. Az első M2-esek várhatóan jövőre érkeznek meg szomszédunkba. Sajtóértesülések szerint a horvát honvédség hamarosan megkezdi nehézpáncélos gárdájának a fejlesztését is. Erre nagy szükség van mert jelenleg mindössze 75, rendkívül elavult, jugoszláv fejlesztésű M84-es tankot tartanak szolgálatban.

A fegyvernem modernizálása, melyről a Poslovni.hr hírportál számolt be, állítólag összefüggésbe hozható a Rafale üzlettel. Az internetes oldal által közzétett információk szerint a horvátok hamarosan 25 darab, francia, AMX-56 Leclerc típusú tankot szerezhetnek be, az üzlet részletei viszont még nem ismertek.

Mivel Horvátország az Adria partján fekszik, szüksége van haditengerészetre is. Ezen speciális fegyvernem a fejlesztése még 2015-ben kezdődött meg, de még mindig javában tart. Dél-nyugati szomszédaink hét évvel ezelőtt

5 hadihajó gyártását rendelték meg a spliti hajógyártól, melyek közül három már sikeresen hadrendbe is állt.

Az új, 43,25 méter hosszú Omis osztályú hajók felhasználásukat tekintve elsősorban határvédelmi, illetve vízirendőri feladatok ellátásra lettek kitalálva, de hadihajó lévén elég komoly fegyverzetet is kaptak. A hajók ára egyenként 80 millió kúna, azaz 4 milliárd forint. Az említett fejlesztésekkel a horvátok célja az ország biztonságának garantálásán túl, a követelményeknek való megfelelés is..