BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Helyben toporog az Európai Unió gazdasága, Magyarország lekörözi a blokkot

Az első negyedévben nőtt az unióban a gazdaság, de egy százalék alatti mértékben. Magyarország ezúttal jobban teljesített az uniós átlagnál.

Az első negyedévben a gazdaság szezonálisan kiigazítva 0,3 százalékkal nőtt az euróövezetben és az Európia Unióban az előző negyedévhez képest – derül ki az Eurostat, az Európai Unió statisztikai hivatala előzetes adataiból. Az előző év azonos negyedévéhez képest a szezonálisan kiigazított GDP 2024 első negyedévében az euróövezetben és az EU-ban 0,4 százalékkal bővült.

European,Currency,Euro.,Stock,Market.,Currency,Market.,European,Flag.,Stock
Fotó: Shutterstock

Éves szinten Cipruson (3,3 százalék), Litvániában (2,9 százalék) és Szlovákiában (2,4 százalék) nőtt a legjobban a GDP, míg a legnagyobb mértékű zsugorodást Írország (4,9 százalék), Észtország (2,1 százalék) és Ausztria (1,3 százalék) produkálta. Magyarország 1,7 százalékkal jobban teljesített az uniós átlagnál, a régióban hazánk megelőzte Csehországot (0,4 százalék) Lengyelországot (1,3 százalék) és Ausztriát.

Szlovákia mellett a román és a szlovén gazdaság növekedése is (utóbbi kettő 1,8 százalék) enyhén lehagyta a magyart. Az ipari termelés márciusban havi szinten az euróövezetben 0,6 százalékkal, míg az unióban 0,2 százalékkal emelkedett. Éves összevetésben mindkét esetben 1 százalékkal nőtt. A legnagyobb éves zsugorodást Finnországban (7,7 százalék), Bulgáriában (7,6 százalék) és Ausztriában (7 százalék) regisztrálták.

A legnagyobb mértékű növekedést Írország (37 százalék), Ciprus (8,5 százalék) és Románia (3,5 százalék) érte el. A foglalkoztatási adatokat is közzétették: az első negyedévben az előző negyedévhez képest az euróövezetben 0,3 százalékkal, az EU-ban pedig 0,2 százalékkal nőtt a foglalkoztatottak száma. Éves szinten az euroövezetben 1 százalékkal, az EU-ban pedig 0,7 százalékkal nőtt a mutató.

Hanyagolják a munkát a németek, mert a kormány nem díjazza a serénységet

A német kormány adókedvezményeket és egyéb jóléti reformokat vezetne be, hogy az embereket minél tovább bent tartsa a munkahelyükön, ezzel csatlakozva más nyugati országokhoz, amelyek kétségbeesetten próbálnak kievickélni a kontinens gazdasági mélyrepüléséből. A munkaórák csökkenő száma a koronavírus-járvány óta Európa-szerte gondot okoz, további nyomást helyezve a régió alulteljesítő gazdaságára és gyenge versenyképességére.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.