Oroszország a 2023–2024-es pénzügyi évben is India első számú olajbeszállítója volt, kiszorítva a többi közel-keleti és más OPEC-tag országot, amelyeknek a részesedése történelmi mélypontra zuhant.

A picture taken on April 9, 2011 shows Caspian Stream tanker near the Russian LUKOIL ice-resistant fixed platform LSP-1, built at the Astrakhansky Korabel shipyard, intended to drill and operate wells and collect and pre-treat reservoir content at Korchagin's oil field in the Russian sector of the Caspian Sea some 180 km outside Astrakhan. The fields productivity of oil and gas condensate will peak at 2.3 million tonnes oil and 1.2 bcm gas per year.  AFP PHOTO / MIKHAIL MORDASOV (Photo by MIKHAIL MORDASOV / AFP)
Az orosz olaj dominál az indiai piacon / Fotó: AFP

Újdelhi szinte mértéktelenül vásárolja nyomott áron az orosz olajat, mióta a nyugati országok szankciókat vezettek be Moszkva ellen az ukrajnai invázió miatt, és befejezték az energiahordozó importját. India a világ harmadik legjelentősebb olajimportőre, így Kínával együtt fel tudja venni szinte a teljes európai kieső mennyiséget. 

Az ország a szankciókhoz sem csatlakozott, azzal védekezik, hogy szívességet tesz a világnak az orosz olaj felvásárlásával, mert ez segít viszonylag alacsonyan tartani a világpiaci árakat, nélkülük az a jelenleginek a duplája lenne.

Az orosz olaj kiszorítja a többit

Oroszország ugyan az OPEC+ keretében együttműködik a többi kőolaj-exportáló országgal, Indiából kiszorította közel-keleti szövetségeseit.

 

A legfrissebb ágazati és hajózási adatok alapján a március 31-ével zárult pénzügyi évben Oroszország adta a napi 4,7 millió hordós indiai kőolajimport 35 százalékát; ez az arány egy éve 22 százalék körüli volt.

India összesen 1,64 millió hordó orosz olajat vásárolt, 57 százalékkal többet, mint az előző pénzügyi évben.

A Független Államok Közösségének (FÁK) együttes részesedése egy év alatt 26 százalékról 39 százalékra ugrott, a közel-keleti olajimporté viszont 55 százalékról 46 százalékra esett vissza.

Csúszik vissza Szaúd-Arábia

A második legfontosabb beszállító változatlanul Irak, amelyet Szaúd-Arábia követ. Az adatokból az is kiderült, hogy India most importált először azonos mennyiségben kőolajat az OPEC-től és a szervezethez nem tartozó országokból.

Petrol And Diesel Crisis In Kashmir
India a világ harmadik legjelentősebb olajimportőre / Fotó: AFP

Szaúd-Arábia visszaesésében szerepet játszott, hogy az állami tulajdonban lévő Saudi Aramco az év nagy részére magasabb importárakat szabott meg. A Kuvaitból származó pedig azután esett élesen vissza, hogy a termelő egy új hazai finomítóba irányította át a kőolajat – emlékeztetett a Reuters.

India az előző pénzügyi évben összesen 232,5 millió tonna olajat importált, ami gyakorlatilag megegyezik az előző évi mennyiséggel,

 a 132,4 milliárd dolláros költség azonban majdnem 16 százalékkal kevesebb annál. (Egy dollár 370,8 forint.)

Az Egyesült Államok nem is kérte Indiától, hogy mondjon le az orosz olaj vásárlásáról – emlékeztetett a Hellenic Shipping News, mert Washington nem akarja, hogy az kiessen a világpiacról. A cél az lenne, hogy az ársapkával korlátozzák Moszkva olajbevételét, az árnyékflottának köszönhetően azonban becslések szerint az orosz olaj mindössze 20 százalékát értékesítik a hordónkénti 60 dolláros ár alatt.