A folyó pénzügyi év első tíz hónapjában – vagyis a 2022. április elsejétől 2023. január 31-ig tartó időszakban – India 384 százalékkal növelte az Oroszországból származó behozatalt az előző pénzügyi év azonos időszakához képest. Az orosz összértéke 37,31 milliárd dollár volt a korábbi 7,71 milliárddal szemben.

Operations at the Vadinar Refinery Operated By Nayara Energy, Formerly Essar Oil
The Vadinar Refinery complex operated by Nayare Energy Ltd., formerly known as Essar Oil Ltd. and now jointly owned by Rosneft Oil Co. and Trafigura Group Pte., stands illuminated at night near Vadinar, Gujarat, India, on Thursday, April 26, 2018. The refinery was the crown jewel in a blockbuster $13 billion acquisition that, at the time, represented the largest foreign direct investment in India's history. The deal marked Trafigura's coming of age. Photographer: Dhiraj Singh/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Getty Images

Oroszország a dél-ázsiai ország teljes behozatalának 6,2 százalékát tette ki ebben az időszakban.

A közel 1,4 milliárdos állam csak Kínából, az Egyesült Arab Emírségekből és az Egyesült Államokból importált többet. A növekedés mögött az áll, hogy Újdelhi olcsón vásárolja az orosz olajat, amit aztán feldolgozva elad. Ebből kifolyólag az indai olajexport is megugrott a 2022 áprilisától 2023 januárjáig tartó időszakban: az energiahordozó kivitele 78,58 milliárd dollár értékű volt, szemben az előző pénzügyi év azonos időszakában mért 50,77 milliárddal – derül ki a Nikkei Asia elemzéséből.

Újdelhi sajátos helyzetben van: területi vitája van Kínával, és a távol-keleti óriás ellenében szívesen együttműködik az Egyesült Államokkal, Ausztráliával és Japánnal. Viszont Moszkvával évtizedek óta szoros politikai, katonai és gazdasági kapcsolatokat ápol: Oroszország évtizedek óta India legnagyobb haditechnikai beszállítója és az indiai gyógyszeripari termékek negyedik legnagyobb piaca. Ebből kifolyólag nem ítélte el Oroszországot a háború miatt és szankciókat sem vezetett be ellene.

Subrahmanyam Jaishankar indiai külügyminiszter az orosz fővárosban tavaly novemberben kijelentette, hogy országának előnyös az Oroszországgal fenntartott kapcsolat, ezért továbbra is vesz olajat Moszkvától. Decemberben a német kollégájával tartott sajtótájékoztatóján közölte, hogy India a saját energiaszükségleteit helyezi előtérbe, ezért nem változtat a politikáján.

Az az észszerű politika, hogy oda megyünk, ahol a legjobb üzletet kapjuk az indiai nép érdekében, és pontosan ezt csináljuk

 – mondta a tárcavezető az indiai parlamentben tavaly év végén. Hozzátette: nem arra kérik a vállalatokat, hogy célzottan orosz olajat vegyenek, hanem ott vásároljanak, ahol a legjobban megéri, ez pedig a piactól függ. Washington ezt kénytelen tudomásul venni, amire jó oka van. Elemzők szerint az Egyesült Államok elfogadta, hogy India így hozzájárul a globális piacok stabilizálásához, valamint saját energiaszükségletét is így tudja a legjobban biztosítani. Ehhez kapcsolódik, hogy ha Újdelhit elvágják Moszkvától, akkor Oroszország még jobban közeledne Kínához, ez pedig zavarná a Fehér Házat, miközben Indiára szükség van Peking ellenében.

Új olajhatalom születik: India fehéríti ki az orosz fekete aranyat

Szempillantás alatt jelentős olajpiaci kereskedővé nőtte ki magát az az ázsiai ország, amelyik egyre több orosz olajat vásárol. A nagy kereslet még vonzóbbá teszi az olcsó orosz olajat India számára, amely a saját szükségletének 85 százalékát is importból fedezi. Az ország finomítói tavaly enyhén növelték az exportjukat, hogy profitáljanak a magasabb piaci árakból.