India meggyőződése, hogy miatta elfogadható az olaj világpiaci ára annak köszönhetően, hogy nagy mennyiségben vásárolja az energiahordozót Oroszországtól.

Az indiai energetikai miniszter szerint 150 dollár lenne az olajár, ha a Közel-Keletről vásárolnának Oroszország helyett.
Fotó: AFP

„A világ hálás Indiának, amiért veszi az orosz olajat. Nem az a helyzet, hogy ne akarnák, hogy olajat vásároljunk Oroszországtól. Ha elkezdenénk olajat venni a Közel-Keletről, akkor az olaj ára nem 75-76 dollár lenne hordónként. Hanem 150 dollár” – nyilatkozta a CNBC-nek Hardíp Szing Puri energetikai miniszter egy eheti goai konferencián.

India a világ harmadik legnagyobb olajimportőre és -fogyasztója, és az ukrajnai háború kezdete óta az ország finomítói irdatlan mennyiségben importálják az árengedménnyel kínált orosz olajat, így Moszkva lett Delhi első számú beszállítója mintegy 36 százalékos részesedéssel. Értelemszerűen ennek következtében rekordalacsony szintre süllyedt a közel-keleti olajimport, tavaly fordult elő először, hogy India nagyjából ugyanakkora mennyiségben vásárolt a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagjaitól, mint azon kívüli országokból.

Csillapíthatatlan India olajéhsége.
Fotó: AFP

Az OPEC részesedése a tavaly áprilisban kezdődött pénzügyi év első kilenc hónapjában 49,6 százalékra zuhant az egy évvel korábbi 64,5 százalékról. Oroszország nem tagja a szervezetnek, de az OPEC+ csoport keretében szorosan együttműködik vele.

Nem nő az olajár, pedig kellene

A közel-keleti konfliktus és a húszi támadások okozta vörös-tengeri válság normális esetben megugrasztották volna az olajárakat, ez azonban egyelőre nem következett be. Ez a rekordnagyságú amerikai kitermelésnek és a globális gazdasági lassulásnak köszönhető.

Az indiai tárcavezető ezért nem is aggódik különösebben amiatt, hogy jelentősen emelkednének majd az árak. 

Az a helyzet, hogy a fél világ recesszióban van

– hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a magasabb olajárak végül óhatatlanul „önbeteljesítő jóslattá” válnak, majd visszafogják a keresletet.

India hajtja a globális olajkeresletet

A globális olajkereslet növekedésének legnagyobb hajtóereje pedig a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) e heti jelentése szerint 2023 és 2030 között várhatóan éppen India lesz. Narendra Modi miniszterelnök közel 80 százalékkal, 450 millió tonnára kívánja növelni az ország éves olajfinomító-kapacitását, ami újabb kihívást jelenthet a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos céljai számára.

India tovább exportálja az orosz olajból készített üzemanyagot.
 Fotó: AFP

Delhi ugyanis azt az ambiciózus célt tűzte ki, hogy 2030-ig a villamosenergia-szükséglet 50, 2050-re pedig 100 százalékát megújuló forrásokból fedezi; jelenleg a 75 százalékát széntüzelésű erőművekből nyerik.

Az olaj iránti olthatatlan indiai éhséget mutatják a legfrissebb adatok is: 

az olajfogyasztás januárban 8,2 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

és elérte a 20,038 millió tonnát.

India orosz segítséggel lett Európa legnagyobb üzemanyag-beszállítója, és rajtuk keresztül jut el az orosz energiahordozó az Egyesült Államokba is.