Tavaly az Európai Unióban foglalkoztatottak 7,1 százaléka dolgozott hosszú órákkal többet a szokásosan elvárt napi nyolc óránál. A hosszú munkaidő fogalmát azokra a munkavállalókra vonatkoztatják, akik általában heti 49 órát vagy többet töltenek a munkahelyükön – mutatott rá az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat.

MOODBOARD ROYALTY FREE
Görögországban dolgoztak a legtöbben hosszú munkaidőben Fotó: Moodboard / Northfoto

Az EU-országok között Görögországban volt a legmagasabb a hosszú munkaidővel dolgozók aránya (11,6 százalék), ezt követi Ciprus (10,4 százalék) és Franciaország (10,1 százalék). Eközben a legalacsonyabb arányt Bulgáriában (0,4 százalék), Litvániában és Lettországban (1,1 százalék) regisztrálták. 

Az egyéni vállalkozók magasabb aránya dolgozott túlórában (az összes önálló vállalkozó 29,3 százaléka), mint a munkavállalók (az összes alkalmazott 3,6 százaléka).

A hosszú munkaidő gyakoribb volt a mezőgazdasági, erdészeti és halászati ​​szakmunkások (az összes mezőgazdasági, erdészeti és halászati ​​szakmunkás 27,5 százaléka) és a vezetők (21,9 százalék) körében. A nemzetközi szabványos foglalkozási osztályozás (ISCO) által meghatározott összes többi foglalkozási csoport átlagosan 7,3 százaléka tartozott ebbe a körbe.