Nemzetközi gazdaság

Az éhínség szélén tántorog Argentína - megfizethetetlen lett a napi betevő

Éves szinten már 300 százalék közelében van a pénzromlás üteme, bár jelentősen lelassult. Az argentin gazdaság azonban látszólag kezd talpra állni, jelezve, hogy az új kormány extrém intézkedései hatékonyak voltak.

Amikor Javier Milei elnök decemberben hivatalba lépett, azt ígérte, hogy óriási reformokkal fogja megmenteni az inflációtól fuldokló argentin gazdaságot. A legfrissebb adatok alapján ez valamennyire sikerült is, ám az előző évek terheit még sokáig nem tudja levetni magáról, a magas pénzromlás pedig hatalmas nyomást helyez a szegényekre.

argentin
Hiába Milei sokkterápiája, az argentin több tízmillió szegény életét teszi pokollá / Fotó: AFP

Argentínában a negyedik egymást követő hónapban lassult az infláció, annak ellenére, hogy áprilisban éves szinten 289,4 százalék volt – derült ki szövetségi statisztikai hivatal, az INDEC szerdán közzétett jelentéséből.

Havi szinten ugyanis az inflációs ráta 8,8 százalékra lassult, szemben a márciusi 11, és a piac által várt 9 százalékkal.

Ez győzelemnek számít Milei elnök számára, akinek a hivatalba lépésekor a pénzromlás csúcson volt, nem is beszélve a gazdaságot tépázó válságról. Szigorú megszorító intézkedéseivel azonban látszólag sikerült új irányba kormányoznia Argentínát, ami azért is kiemelkedő, mert ezt folyamatos ellenzéki szabotázs, szakszervezeti sztrájkok és külföldi nyomás mellett hajtotta végre.

A szemünk előtt porlad el az infláció, és már mindenki készülhet a temetésre

jelentette ki Manuel Adorni, az elnök szóvivője az X-en, és hozzátette, hogy pár hónapon belül képesek lesznek szinte teljesen eltörölni az országot évekig megnyomorító „hiperinflációt”.

Milei kormánya néhány hónap alatt több brutális intézkedést is bevezetett a gazdaság stabilizálása, az állami kiadások csökkentése és a költségvetési hiány megszüntetése érdekében, amelyek az országot és a nemzetközi megfigyelőket is megrázták:

  • 50 ezer közalkalmazotti munkahelyet szüntetett meg;
  • felfüggesztette az új közmunkaszerződéseket;
  • több szektorban is csökkentette a kormányzati ellenőrzést;
  • valamint eltörölte az üzemanyag- és közlekedési támogatásokat.

Ezeket a reformokat a befektetők, de kiváltképp a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is elismerte, így hétfőn egy 800 millió dolláros hitelt jelentett be Argentínának, amelyből az ország elkezdheti gazdaságának újjáépítését.

A „Milei-láncfűrész” azonban jelentős károkat okozott a szegényeknek és a munkásosztálynak, mivel a támogatások megszüntetése és magas pénzromlás miatt összeomlottak a magánkiadások.

A lakossági kiadások lezuhantak, ami megmagyarázza, hogy miért esik ilyen drámaian a fogyasztás, ami az infláció alól is kirúgta a széket. A gazdaságmentő intézkedésekből rengetegen csak annyit éreznek, hogy tovább romlottak az életkörülményeik

– figyelmeztetett Monica de Bolle, a Peterson Institute for International Economics vezető munkatársa, aki a feltörekvő piacokat tanulmányozza.

Milei kritikusai is elsősorban erre fókuszálnak, mivel a gazdasági tevékenység és a fogyasztás visszaesése közepette a hivatalos adatok alapján a szegénység szintje megközelíti az 50 százalékot, és vannak, akiknek manapság már élelmiszerre sem telik a fizetésükből.

S bár az infláció csökken, az argentin idén várhatóan 2,8 százalékkal zsugorodik, ami egy fájdalmas kezdetére utal.

Világbajnok az argentin infláció, kijött a tavalyi szám

Argentínában az infláció az 1990-es évek eleje óta nem látott szintre gyorsult, ezzel sikerült még Venezuelát is megelőznie. Lesz dolga az új argentin elnöknek.

 

 

 

argentína Nemzetközi Valutaalap (IMF) Javier Milei infláció élelmiszer árak
Kapcsolódó cikkek