Az S&P Global beszerzésimenedzser-indexe (BMI) a lengyel feldolgozóiparra vonakozóan áprilisban 45,9 pontra csökkent a márciusi 48 pontról, ráadásul elmaradt a 47,5-es piaci várakozásoktól is. A mutató ötven pont alatti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének csökkenését, az ötven feletti értéke pedig a gyarapodását jelzi.

ipar Inside Skoda Auto AS Enyaq Electric Vehicle Manufacturing Facility
Gyengült a régió ipari termelése / Fotó: Getty Images

Aggasztó, hogy az új megrendelések már a 26. egymást követő hónapban zsugorodnak, de visszaesett a termelés is. Csehországban sem sokkal jobb a helyzet: a feldolgozóipari BMI 44,7-re csökkent az előző havi 46,2-ről, ami alulmúlta az elemzők 46,7-es becslését. Ez már a 23. egymást követő időszak, amióta tart a negatív trend.

A visszaesést a megrendelések folyamatos csökkenése okozta, mivel a kereslet visszafogott belföldön és a régió kulcsfontosságú exportpiacain, köztük Németországban. A termelés is három hónapja a legnagyobb mértékben mérséklődött, mivel a vállalatok csökkentik a hátralévő munkákat és a gyártás utáni készleteket. Emiatt a foglalkoztatás is nagyobb ütemben zsugorodott, miközben a cégek igyekeznek lefaragni a költségeiket.

A német BMI alakulása 1 év
 

Bár az áprilisi mutató Németországban 42,5 pontra emelkedett a márciusi 41,9-ről, amivel meghaladta az előrejelzett 42,2-es értéket is, de még mindig bőven az 50-es határ alatt mozog. Pozitív hírnek számít, hogy az új exportmegrendelések egy éve a leglassabb ütemben csökkentek, így az előző hónaphoz képest a létszámleépítések is lassultak.

Európa legnagyobb gazdasága tavaly recesszióba süllyedt, a bruttó hazai termék (GDP) 0,3 százalékkal zsugorodott 2023-ban. A német az előzetes adatok szerint előző év azonos időszakához képest 0,2 százalékkal csökkent az idei első negyedévben, vagyis a visszaesés idén tovább folytatódhat. Az viszont jó jel, hogy lassan már a németeknél is magához tér a fogyasztás.

A magyar BMI áprilisban  51,8-re csökkent az előző havi, lefelé módosított 52,2-ről. A mutató tavaly szeptember óta az 50-es határ felett mozog. Az új megrendelések indexe  57,8 pontra nőtt. A külpiaci mutatók közül az importindex 2,9 százalékponttal (50,6), az exportindex 3 százalékkal (54,3) nőtt.

Egész Európa kezdi megunni a német kormány bohóckodását

Németországot évekig a stabilitás és a kiszámíthatóság példaképének tekintették az Európai Unióban, ám az utóbbi években Olaf Scholz kancellár koalíciós kormányának belviszályai már a brüsszeli törvényhozást is megfertőzték, Berlin pedig szinte teljesen elvesztette a blokk vezetésének bizalmát. Februárban a német kormány sokkolta Brüsszelt azzal, hogy az utolsó pillanatban visszavonta a támogatását egy olyan jogszabályhoz, amelynek sokáig a legnagyobb pártfogója volt: az új uniós ellátási láncról szóló törvényhez.