A nemrég teljes közeli-keleti hatalomátvételen átesett Credit Suisse (CS) svájci nagybank 7,9 milliárd dolláros veszteséggel zárta a tavalyi esztendőt. 

Credit Suisse
Alulteljesít a Credit Suisse
Fotó: Fabrice Coffrini/AFP

A kartellezési- és pénzmosási vádakkal is illetett pénzintézet a negyedik negyedévben 1,4 milliárd svájci frankos (1,5 milliárd dollár) veszteséget élt meg, melynek nagy része októberben keletkezett. 

Az ügyfelek az utolsó negyedévben 107 milliárd svájci frankot (116 milliárd dollár) vontak ki a bankból.

A már egy jó ideje tartó bizalomvesztés és a veszteségek ellensúlyozására a CS jelentős átstrukturáláson ment keresztül, először a szaúdi befektetők, majd a katari pénzek megjelenésével, jelenleg pedig munkaerejük megnyirbálásával a kiadási oldalt kívánják csökkenteni: 9 000 alkalmazottjuktól válnak meg, ami közel 20 százalékos leépítést jelent. 

Az anyagiakat érintő átalakításokon túl a bank a befektetési bankolási profilját is átszabja: visszaveszik a CS First Boston nevet, mely az elmúlt két évtizedben háttérbe szorult a Credit Suisse márkanév mögött, a megújuló divízió élére pedig a bank által nemrég 175 millió dollárért felvásárolt M Klein & Company tanácsadócég korábbi vezetőjét, Michael Kleint ültetik.

Az utolsó negyedévben a Credit Suisse 33 százalékos bevételcsökkenésről számolt be. Ennek hátterében a 74 százalékkal beszakadó befektetési bankolási forgalom áll elsődlegesen, de nem elhanyagolható a 17 százalékkal visszaeső vagyonkezelési, illetve 28 százalékkal csökkenő eszközkezelési bevétel sem. 

A Credit Suisse árfolyama 2022-től
Hatalmas mélyrepülésben jár a Credit Suisse a tőzsdén is

A második legnagyobb svájci bank tulajdonosi háttere drasztikusan átalakult az elmúlt év során: jelenleg a Saudi National Bank a legnagyobb részvényes 10 százalékos pakettel, őket a Qatar Investment Authority 7 százalékos részvényhányaddal. 

A korábban legnagyobb részvényes, a chicagói Harris Associates 10 százalékról 5-re csökkentette pakettjét, míg 4 százalékkal a BlakcRock alapkezelő, és 3 százalékkal a szaúdi Olajan család képviselteti magát a legnagyobbak között.