Sikeresen lezajlott a Credit Suisse hatalmas, 4 milliárd frankos (4,3 milliárd dollár) tőkeemelése. A svájci óriásbank fennmaradásához elkerülhetetlenné vált a történelmi mértékű tőkebevonás, mivel az elmúlt időszak történései alaposan megtépázták a hírnevét.

credit suisse
Fotó: Fabrice Coffrini / AFP

A Credit Suisse (CS) két körben folytatta le tőkeemelését. Első körben a Szaúdi Nemzeti Bank 1,76 milliárd frank értékben emelt tőkét, így az arab bank közel 12 százalékos tulajdonrészre tett szert, ezzel a vállalat legnagyobb részvényesévé vált 395 millió darab papírral. Második körben pedig a már meglévő ügyfeleik számára tették lehetővé a bank részvényeinek áron aluli vásárlását, ezen a módon további 2,24 milliárd frankot tudott bevonni a bankóriás, a felkínált részvények 98,2 százaléka kelt el. 

A nagyrészvényesek sorában a Szaúdi Nemzeti Bank 12 százalékos részesedését a Qatar Holding LLC 5 százaléka követi, de fontos befektető a BlackRock is, mely 4,5 százalékot birtokol a cég papírjai közül.

A történelmi tőkeemelésre a Credit Suisse elképesztő botrányait követően került sor, melyek között ugyan szerepel a kartellezési gyanú is, de ez a vád eltörpül a bankot ért, pénzmosással kapcsolatos elmarasztaló ítélet mellett. A szervezetet ugyanis nemrég bűnösnek találták egy bolgár kábítószer-hálózathoz kapcsolódó pénzmosásban való részvétele miatt, ami csak tetézte a vállalat sokasodó problémáit.

A svájci bankóriás ugyanis az idei év utolsó negyedére 1,5 milliárd frankos veszteséget vár, amit a „kihívásokkal teli” gazdasági és piaci környezetre és az ügyfelek apadó aktivitására fogott, de ez a mínusz szinte aprópénz a banknak az Archegos amerikai befektetési cég kapcsán elszenvedett 5,5 milliárd dolláros bukása mellett.

A sorozatos negatív eredmények pedig az ügyfelek bizalmát is megingatták, a harmadik negyedév végére az év elején kezelt vagyon 6 százalékát már kivonták a befektetők.

Ez a tőkekivonás nagyjából 84 milliárd frankot jelent, amit csak fokozni tud a cég részvényárfolyamának mélyrepülése – éves viszonylatban 60 százalék körül zuhant a kurzus.

a CREDIT SUISSE árfolyama
Hol van már az év eleji, kilenc frank körüli árfolyam…

A Credit Suisse a pénzügyi gondok szorításában a munkavállalók elbocsátására kényszerül: több ezer főtől válnak meg a közelgő időszakban. Az elbocsátási hullám persze nem csak a svájci bankot érinti, ebből a szempontból az Egyesült Államok pénzügyi óriásai is bajban vannak

A Morgan Stanley, a Goldman Sachs és a Citigroup is a nadrágszíj meghúzására kényszerül, de a BlackRock is gondban lehet hamarosan.

A CS távlati célként 2025-re 15 százalékkal igyekszik csökkenteni a költségeit, hogy enyhítse a rá nehezedő nyomást. A mostani 4 milliárd frankos tőkebevonás ennek a célnak az elérésében is nagy szerepet játszhat.