A Credit Suisse bankot bűnösnek találták, és pénzbírsággal sújtották egy bolgár kábítószer-hálózathoz kapcsolódó pénzmosásban való részvétele miatt – számolt be a Reuters.

A svájci büntetőbíróság megállapította, hogy 

a pénzintézet nem tett eleget annak megakadályozása érdekében, hogy a bűnszervezet tagjai hasznot húzzanak az Európába irányuló kokaincsempészetből. A bíróság bűnösnek talált egy korábbi banki alkalmazottat pénzmosás vádjában, amely gyilkosságokról és bőröndökbe tömött készpénzről szóló tanúvallomásokat is tartalmazott, 

és amelyet az ország bankjaival szemben keményebb fellépést folytató ügyészek próbaperének tekintenek. A bírák azt vizsgálták, hogy a svájci pénzintézet és a volt alkalmazott eleget tett-e annak megakadályozására, hogy a drogcsempész banda 2004 és 2008 között a bankon keresztül mossa tisztára nyereségét. A bíróság hétfőn közölte, hogy hiányosságokat talált a Credit Suisse-nál mind a bűnszervezettel való ügyfélkapcsolatok kezelése, mind a pénzmosás elleni szabályok végrehajtásának ellenőrzése tekintetében. A hírügynökség megfogalmazása szerint 

az ítélet újabb fejfájást jelent Svájc második legnagyobb bank vezetőségének, hiszen a pénzintézet már a kockázatkezelési, és megfelelési hibák miatt is elszenvedett milliárdos veszteségek miatt vergődik.

This photograph taken on November 4, 2020 shows a sign of Switzerland's second largest bank Credit Suisse on a branch's building in downtown Geneva. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)
Fotó: Fabrice COFFRINI / AFP

A bankot összesen 2 millió svájci frank (közel 800 millió forint) pénzbírsággal sújtották, illetve a bíróság elrendelte a drogkereskedő banda számláján lévő több mint 12 millió frank (több mint 4,7 milliárd forint) értékű elkobzását, és kötelezte a bankot, hogy mondjon le több mint 19 millió frankról (több mint 7,5 milliárd forint), amelyet a Credit Suisse belső hiányosságai miatt eddig nem lehetett elkobozni.

A bíróság az adatvédelmi törvények szerint nem nevezhette meg a volt alkalmazottat, akit a pénzmosásban való részvétel miatt 20 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre és pénzbüntetésre ítélt. A volt bankár ügyvédje közölte, hogy fellebbeznek az „alaptalan és igazságtalan döntés” ellen, megjegyezve, hogy ügyfele nem szerzett anyagi hasznot. 

A Credit Suisse részvényei a hétfő délutáni kereskedésben 0,7 százalékot estek, de a napot 0,4 százalékos pluszban fejezték be.