Minden elemzői várakozásnál rosszabb inflációs adatokról számolt be a török statisztikai hivatal: a pénzromlás mértéke éves viszonylatban 58,9 százalékra ugrott, messze maga mögé utasítva ezzel a Bloomberg előzetes elemzői konszenzusát jelentő 55,9 százalékos értéket. A közel 60 százalékos inflációs ráta havi viszonylatban is jelentős romlást jelent, mivel a júliusi érték ennél még jóval visszafogottabb, 48 százalékos volt.

Bőven van még dolga Recep Tayyip Erdogan elnök újdonsült pénzügyi szakembereinek.
Fotó: AFP

A romlás mértéke havi viszonylatban így 9,1 százalékra ugrott: ilyen gyors mértékben egyszer sem romlott még az inflációs ráta az idén Törökországban. A volatilis elemektől megtisztított maginflációs mutató értéke 64,9 százalékra nőtt augusztusban.

Az élelmiszerek és az alkoholmentes üdítőitalok ára éves viszonylatban drasztikusan, 72,9 százalékkal nőtt meg a hónap során, a szolgáltatások áremelkedése 79,6 százalékra, míg a termelői árak növekedése 49,4 százalékra ugrott.

Infláció és kamat Törökországban
A korábbi 85 százalékos csúcsot előreláthatólag nem éri el az idén a török

Az árstabilitás megőrzése májusi újraválasztása óta vált kiemelt fontosságúvá Recep Tayyip Erdogan török elnök számára: szakítva a korábban az országot jellemző ultraalacsony kamatkörnyezetet képviselő unortodox gazdaságpolitikával két, Wall Streetet is megjárt szakértőt nevezett ki a jegybank és a pénzügyminisztérium élére, hogy segítségükkel képes legyen letörni az országot évek óta fojtogató inflációs nyomást.

A korábbi nullához közeli alapkamatot az új monetáris vezetés három emeléssel 25 százalékra módosította, véget vetve ezzel az olcsó pénz korszakának az országban.

A megugró hitelezési költségek mellett a költségvetési hiány csökkentése céljából bevezetett adóemelések is újfajta teherként nehezednek a lakosság vállára, amit az sem tesz könnyebbé a törökök számára, hogy a líra az idén értékének több mint 30 százalékát elvesztette a dollárral szemben.

A monetáris szigorítások azonban még minden jel szerint nem értek véget: a Bloomberg elemzői konszenzusa az év végére már 65 százalékos inflációs rátára számít, melynek letöréséhez még egyértelműen kevés, amit a jegybank eddig letett az asztalra.

Erdogan a gabonamegállapodás mellett, a békéről is tárgyalna ma Putyinnal

A török elnök szívesen közvetítene az oroszok és az ukránok között, akár a háború lezárásáról is.