Óvatos optimizmussal fogadták a piacok Hafize Gaye Erkan, a fiatal, ám jelentős amerikai banki tapasztalatokkal rendelkező szakember kinevezését a török jegybank élére. Most az alelnöki állományt cserélik le – Wall Street-i nagyágyúk érkeznek.

Turkish Central Bank Governor Hafize Gaye Erkan
Hafize Gaye Erkan a török jegybank megújult inflációs jelentésének tegnapi bemutatóján.
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Az új jegybankelnök első nyilvános megmérettetése jól sikerült. Tegnap mutatták be a bank inflációs jelentését. Korábban is publikáltak persze ilyeneket, de elemzői vélemények szerint ezekben a realitásoktól meglehetősen távol álló adatok-előrejelzések szerepeltek. A tegnapi eseményen azonban egy lépéssel közelebb került az ankarai jegybank a valósághoz – „fokozatos és határozott” lépéseket ígért a szárnyaló letörésére; az év végére 60 százalékos rátát jósolt. Az előző, májusi jegybanki előrejelzés még 22 százalékot jósolt.

A török infláció alakulása 1 éves
 

Az elmúlt két hónap során a jegybank a duplájára emelte az irányadó kamatot, és más eszközöket is bevetett a montáris szigor megerősítésére. Két lépcsőben 900 bázisponttal, 17,5 százalékra emelkedett az irányadó kamat – bár sok elemző szerint ez túlságosan kevés a száguldó infláció megfékezésére, egybecseng az új jegybankelnök korábban is hangoztatott álláspontjával: a változások csak fokozatosan mennek vége.

Megjöttek az új fiúk

Erdogan török elnök a múlt hónapban folytatta a pénzügyi vezetés átalakítását, amikor Mehmet Simseket, a Merrill Lynch korábbi stratégáját jelölte pénzügyminiszternek. Simseket kedvezően fogadták a külföldi befektetők. 

Hétfőn újabb pozíciócserék történtek a jegybankban – három új alelnök is érkezik. 

Egyikük, Hatice Karahan egyébként Erdogan szenior gazdasági tanácsadója, egy isztambuli egyetem közgazdaságtan-professzora. Cevdet Akcay korábban a Yapi ve Kredi Bankasi vezető közgazdásza volt (a New York Universityn végzett közgazdászként) – jó tíz évig. Fatih Karahan pedig az Amazonnál dolgozott, hasonló pozícióban, korábban a New York-i Fed közgazdásza és tanácsadója volt, a Pennsylvaniai Egyetemen szerzett doktorátust közgazdaságtanból.