A török jegybank csütörtökön a vártnál nagyobb mértékben emelte meg az irányadó kamatot, jelezve, hogy a monetáris tisztviselők végre hajlandóak agresszívan fellépni a közel 50 százalékos megfékezésére – írta a Bloomberg.

Turkish Central Bank Governor Hafize Gaye Erkan
Hafize Gaye Erkan, a török jegybank nemrég kinevezett kormányzója.
Fotó: Anadolu Agency via AFP

A Hafize Gaye Erkan kormányzó vezette monetáris politikai bizottság 17,5-ről közel két évtizedes csúcsra, 25 százalékra emelte az alapkamatot, amely jóval meghaladta a közgazdászok által jósolt 20 százalékot.

 

Bár a ráta jóval a törökországi árnövekedés alatt marad, ez már a harmadik egymást követő emelés azóta, hogy Recep Tayyip Erdogan az újraválasztása után ortodoxabb pénzügyi politikát ígért az ország számára.

A júniusban kinevezett Erkan gyorsan megkezdte az Erdogan által korábban kedvelt – ám közgazdászok által elítélt – rendkívül alacsony hitelfelvételi költségek korszakának lezárását.

Sok befektető azonban még mindig úgy véli, hogy a jegybank túlságosan óvatos maradt. Szerintük az inflációval korrigált kamat továbbra is jócskán a negatív tartományban van, Törökország reálkamatlábai pedig a legalacsonyabbak közé tartoznak a világon.

Erkan megközelítése jelentős kockázatokat jelent a központi bank hitelességére nézve, különösen azután, hogy a múlt hónapban jelentősen megemelte saját inflációs előrejelzését. A kormányzó szerint az árnövekedés csak a jövő év második negyedévében fog tetőzni, de kevés hajlandóságot mutatott az irányadó kamat sokkal gyorsabb emelésére.