Jól kipárnázva fordult rá a lakosság az őszre, tovább gyarapítva eddig is rekordszintű, hazai értékpapírokban fialtatott vagyonát. Szeptemberben 403 milliárd forinttal nőtt a háztartások különböző hazai kibocsátású pénzügyi eszközökben tartott összvagyona, amely ezzel már súrolja a 22 ezermilliárd forintot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb adatai szerint.

Budapest, 2019. november 4.Különböző névértékű Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) a budapesti Mammut postán 2019. november 4-én. Ezen a napon a Magyar Posta Zrt. megkezdte a MÁP Plusz értékesítését nyomtatott formában. A nyomdai állampapír hat címletben, tízezer forinttól kétmillió forintig vásárolható meg közel 2200 postai szolgáltató helyen.MTI/Máthé Zoltán Budapest, 2019. november 4.
Különböző névértékű Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) a budapesti Mammut postán 2019. november 4-én. Ezen a napon a Magyar Posta Zrt. megkezdte a MÁP Plusz értékesítését nyomtatott formában. A nyomdai állampapír hat címletben, tízezer forinttól kétmillió forintig vásárolható meg közel 2200 postai szolgáltató helyen.
MTI/Máthé Zoltán
Az állampapírnál vonzóbbnak tűnő befektetést talált a lakosság szeptemberben. Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Egy éve hízik folyamatosan a háztartások vagyona

Az 1,9 százalékos bővülés mögött – a korábbi trendekkel összhangban – továbbra is nagyrészt a tetemes friss tőkebeáramlás áll, a megtakarítók ugyanis újabb 283 milliárd forint értékben vásároltak be magyar értékpapírokból. 

Kilenc hónap alatt ezzel már 3690 milliárd forintnyi lakossági megtakarítás vándorolt állampapírba és egyéb kötvényekbe, a pesti tőzsdén jegyzett hazai vállalatok részvényeibe és befektetési alapokba. Ez az összeg több mint kétszer akkora, mint amennyit tavaly egész évben lekötöttek ilyen eszközökben a magyar kisbefektetők.

Az első őszi hónapban ezen túlmenően a hozamokra is lehetett támaszkodni, a piaci árfolyamok 120 milliárd forinttal növelték a befektetések értékét. A szeptemberi bővüléssel együtt immár kerek egy év óta hódít meg újabb csúcsot a lakosság kezében lévő értékpapírvagyon.

Lenyomták az állampapírt a befektetési alapok

A lakossági értékpapírpiacon favoritnak számító állampapírt ezúttal beelőzték a befektetési alapkezelők, akiknél 150 milliárd forintot fektettek be a háztartások, míg az államadósság finanszírozásába „csupán” 101 milliárd forinttal szálltak be szeptemberben.

Ezt megelőzően legutóbb júniusban áramlott több pénz a befektetési alapokba, mint állampapírokba, vagyis közvetlenül azelőtt, hogy a kormány az állampapír-vásárlás további ösztönzése érdekében júliustól kiterjesztette a 13 százalékos szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettséget a befektetési alapokra és több más befektetési termékre.

Az alapkezelők azonnal meg is hálálták a bizalmat, a piaci árfolyammozgásokat meglovagolva 98 milliárd forintos hozamot szállítva az ügyfeleknek. A lakosság befektetési alapokban tartott összvagyona így bő 3 százalékkal minden korábbinál magasabbra, 7967 milliárd forintra ugrott.

Soha nem látott lakossági kölcsön az államnál

Az Államadósság Kezelő Központnak így sem lehet oka a panaszra, az újabb százmilliárdos bevásárlásnak köszönhetően ugyanis 

szeptember végére átlépte a 12 ezermilliárd forintot a hazai háztartások állampapírvagyona, korábban még soha nem járult hozzá a lakosság ennyivel az államadósság finanszírozásához.

Az első őszi hónapban hosszú lejáratú forint állampapírból 119 milliárd forintot vásároltak, az egy évnél rövidebb futamidejű kötvényekből 11 milliárd értékben váltottak vissza. A devizás állampapírok sem bizonyultak kelendőnek, ezekből mintegy hétmilliárd forintot adtak el a háztartások. Emellett egyéb – főként hitelintézeti – kötvénybe 24 milliárd forintot fektettek a hónap során.

Az OTP cserben hagyta, a Magyar Telekom jutalmazta a befektetőket

A tőzsdén ezúttal sokkal nehezebb dolga volt a lakosságnak, amely négy hónap folyamatos kiszállást követően szeptemberben nyolcmilliárd forint megtakarítással szállt vissza a parkettre. A szeszélyesen mozgó piaci árfolyamok azonban ebből hatmilliárdot egyből el is vittek.

Háztartások értékpapírvagyona 2023. szeptember
 

A kisbefektetők az OTP-vel égethették meg magukat, a bankpapír árfolyama ugyanis 7,4 százalékot esett a hónap során. A Richter szerény 1 százalékos hozamot szállított, a Mol pedig 5 százalékkal drágult. A legkisebb blue chip, a Magyar Telekom raliját meglovagoló kisbefektetők 15 százalékos árfolyamnyereséget tehettek zsebre egyetlen hónap alatt. A háztartások így alig két és fél milliárd forinttal gyarapították magyar részvényekben tartott vagyonukat.