Elképesztő ütemben hízik idén a hazai befektetési alapok vagyona, kilenc hónap alatt már 30 százalékkal – 3809 milliárd forinttal – gyarapodtak a befektetési szakembereknél tartott megtakarítások, a teljes kezelés alatt lévő állomány szeptember végére elérte a 16 675 milliárd forintot a jegybank friss adatai szerint.

Row,Of,Coins,With,Plants,Growing,On,Them,And,A
Elképesztő szériában a hazai befektetési alapok. Fotó: Shutterstock

Szeptemberben az alapkezelők és az ügyfelek egyaránt kitettek magukért, a hónap során a hozamemelkedéseknek és a szektorba érkező újabb bőséges megtakarításnak köszönhetően 3 százalékkal nőtt az összvagyon.

Másfél év óta töretlen a bővülés

A piaci árfolyam-emelkedés ehhez 51 milliárd forinttal járult hozzá, a hevesebb devizapiaci mozgások pedig – a forint közel 3 százalékos leértékelődése az euróhoz képest – 101 milliárd forinttal növelték a befektetések forintban kifejezett értékét. A lelkes megtakarítók az előző hónapokhoz hasonlóan most is több százmilliárdos tételben vásárolták a befektetési jegyeket, 331 milliárd forintnyit betárazva belőlük.

Ez volt sorozatban a 18. hónap, amikor a hazai alapkezelők összvagyona csúcsot döntött.

Az újabb „menetrend szerint érkező” rekordhoz a kötvényalapok tették hozzá a legtöbbet, a tartósan legnépszerűbb és legnagyobb kategória 212 milliárd forintnyi friss megtakarítást szívott magába. A hozamok és a devizaárfolyamok alakulása további közel 50 milliárdot hozott a konyhára, így a hónap végére első alkalommal átlépte az ötezermilliárd forintot a kötvényalapok összvagyona.

Bár az előbbiek 5,5 százalékos gyarapodásával nem tudták felvenni a versenyt, az ingatlanalapok tulajdonosainak sem lehet okuk a panaszra. A harmadik legméretesebb kategóriában 52 milliárd forintot kötöttek le a befektetők, amit az árfolyamok felívelése 34 milliárd forinttal egészített ki. A 2,5 százalékos bővülés után az ingatlanos eszközökben már közel 3500 milliárd forint gyarapszik.

Kitettek magukért a részvényalapok kezelői

A részvényalapok a hónap folyamán beérkező 32 milliárdos új tőkének és a 26 milliárdos hozamoknak köszönhetően szűk másfél százalékos bővülést tudtak felmutatni, és ezzel már több mint 4200 milliárd forintot kezelnek. A gyarapodáshoz kellett az alapkezelők szaktudása is, a fejlett és a fejlődő piaci tőzsdéken ugyanis meredeken lefordultak az árfolyamok szeptemberben.

A vegyes alapoknál az árfolyam-emelkedések és a friss megtakarítások hasonló mértékben járultak hozzá az 1,7 százalékos bővüléshez, csakúgy, mint az alig feleakkora vagyonnal rendelkező származtatott alapoknál. Az utóbbiak a mintegy 3 százalékot szedtek így magukra az első őszi hónapban.

Befektetési alapok vagyona 2023. szeptember
 

A likvid és alacsony rizikójúnak tekintett pénzpiaci alapok a hatmilliárd forintos vásárlások és a kedvezően alakuló hozamok révén bő 2 százalékkal növelték vagyonukat, a legkisebb méretű kategória, a ma már mindössze 16 milliárd forintot kezelő garantált alapok eszközértéke nem változott érdemben a hónap során.