Egy héten belül sor kerülhet a Binance eltávolított vezérigazgatója, Changpeng Zhao, vagyis a kriptós körökben csak monogramján keresztül CZ-ként ismert guru büntetésének kiszabására – derült ki az illetékes bíróság friss közleményéből, mely kifejezetten kellemetlen meglepetést is tartogatott a kriptopiac egyik legismertebb szereplője számára.

Kyrenia,,Cyprus,-,September,21,,2018:,Binance,Mobile,App,OnKYRENIA, CYPRUS - SEPTEMBER 21, 2018: Binance mobile app on running on smartphone. Binance is a leading cryptocurrency exchange founded by Changpeng Zhao in august 2017.
Hároméves börtönbüntetés várhat a Binance alapítójára, Changpeng Zhaóra / Fotó: AFP, Shutterstock

Nem erre számított a Binance alapítója

A bíróság által kiszabni tervezett büntetés ugyanis 36 hónapos letöltendő börtönbüntetést irányoz elő, ami abban a bűncselekményben, amiben CZ egy vádalku keretében bűnösnek vallotta magát, alap esetben ki sem lenne szabható: annak felső, szélsőséges esetben ajánlott büntetési határa ugyanis mindössze 18 hónap. 

A vártnál sokkal magasabb büntetési tétel kiszabásával kapcsolatban az ügyész úgy fogalmazott:

Figyelembe véve, hogy Zhao mekkora mértékben szegte meg teljesen tudatosan az amerikai jogszabályokat, úgy véljük, teljesen jogosnak tekinthető az általánosan kiszabható tétel kétszeresét kérni rá.

A közlemény hozzátette: a 36 hónapos börtöntüntetés és a már előzetesen megegyezett 50 millió dolláros bírság együttesen elégséges, de nem túlzó CZ számára az igazságszolgáltatás céljainak eléréséhez. 

A 18 helyett 36 hónapos börtönbüntetés réme ugyanakkor minden bizonnyal jelentősen meghosszabbítja majd az ítélet jogerőre emelkedéséig eltelő időt: CZ ugyanis amikor pénzmosás bűncselekményében bűnösnek vallotta magát vádalkujában, abban állapodott meg az ügyésszel, hogy amennyiben 18 hónapos vagy az alatti büntetést kap, akkor semmilyen fronton nem lebbez majd fel az ítélet ellen – annak kétszeresével szemben viszont minden bizonnyal lesz még egy pár szava CZ-nek és jogi csapatának.

A vádalku keretében tavaly novemberben CZ lemondott a Binance vezérigazgatói posztjáról, tőzsdéje 4,3 milliárd dolláros bírságot fizetett be az államkasszába, a kriptoguru maga pedig egy 175 millió dolláros óvadék ellenében szabad lábon védekezhetett. Az egyezség értelmében a Binance viszont szabadon folytathatta tevékenységét Amerikában.

FTX: rendkívül súlyos, 25 éves börtönbüntetést kapott Sam Bankman-Fried

A csődbe ment FTX kriptotőzsde egykori vezetője a vádak szerint a befektetők 8 milliárd dollárját tüntette el.

CZ a Binance elhagyása után és a szabadságvesztés rémének árnyékéban sem lépett ki teljesen a kriptopiacról. Márciusban ugyanis bejelentette, útjára indít egy főként oktatási célú projektet Giggle Academy, azaz „kuncugó akadémia” név alatt, mely az igazán fiatal, 2-3 éves korosztályt célozza majd meg.

Új projektjével kapcsolatban a kriptoguru fontosnak tartotta kiemelni: a Giggle Academy elindulása nem hordozza majd magában egy új piacra dobását is.