Nem telt el egy év azóta, hogy a világ egyik legnagyobb kriptotőzsdéje, az FTX csődvédelembe menekült, miután kiderült, rendszerszintű problémák húzódnak meg a Sam Bankman-Fried nevével fémjelzett vállalatcsoporton belül, máris úgy tűnik, a helyébe lépő Binance is viszonylag könnyen elődje sorsára juthat.

Illustration in Poland
July 28, 2023, Poland: In this photo illustration a Binance logo is displayed on a smartphone.  LOGO BRAND SYMBOL
Fotó: AFP

A Binance ellen jelenleg több amerikai hatóság is vizsgálatot folytat: az igazságügyi minisztérium mind a vállalat, mind annak alapítója, Changpeng Zhao (aki a kriptós körökben csak monogramját használva CZ-ként fut) ellen büntetőjogi felelősségre vonást sürget, míg a tőzsdefelügyelet (SEC) pere azt kívánja bebizonyítani, a platform engedély nélkül folytatta működését az Egyesült Államokban az elmúlt évek során, emellett a rá bízott felhasználói javakat is szabálytalanul kezelte és használta fel.

A Binance egy közleményben korábban ugyan azt elismerte, hogy vétettek hibákat működésük során az elmúlt időszakban, de kiemelték, hogy elkötelezettek a betétek biztonságának növelése és a felügyelet elvárásainak való megfelelés mellett.

Ez a munka azonban egyre kivitelezhetetlenebbnek tűnik: 

a Binance-t az elmúlt három hónap során több mint egy tucat felsővezetője hagyta el,

a költségcsökkentés oltárán pedig több mint 1500 alkalmazottját kényszerült elbocsátani a vállalat.  

Eközben a Binance piaci dominanciája drasztikusan csökken: míg a platform az év elején még a teljes kriptopiaci pénzmozgás közel 70 százalékát folytatta le, ez az arány mostanra 50 százalék környékére csökkent.

A Binance sorsának alakulása azonban messze túlmutat a vállalat saját jövőjén: nem túlzás azt állítani, hogy ha a cég esetleges bedőlése a teljes alternatív devizapiac számára drasztikus következményekkel járna.

Egyes elemzői vélemények szerint a piac alapvetően értékeli túl a Binance szerepét a kriptopiac alakításában, de a szakértői többség egyetért abban:

CZ cége annyira nagy szereplő a szegmensben, hogy a helyén maradt űrt versenytársai képtelenek lennének betölteni, 

ami a piaci likviditás beszakadásával, és az alternatív devizák árfolyamának átfogó mélyrepülésével járna.

A Binance bedőlése akkora félelemforrást jelent jelenleg egyes intézményi befektetők körében, hogy egy, a The Wall Street Journalnak nyilatkozó forrás szerint vállalata már több alkalommal is tűzriadószerűen próbára tette munkatársai azon képességét, hogy milyen gyorsan tudják kivonni a cég tőkéjét a platformról, amennyiben befut a csőd híre.

A Binance eltűnése azonban nemcsak a szűken vett kriptopiaci de az alternatív devizák terén zajló technológiai fejlesztések terén is kifejtené hatását: a vállalat ugyanis az egyik legnagyobb támogatója a frissen induló, különböző kriptopiaci projekteknek és startupoknak, akik CZ cégének bedőlésével jó eséllyel képtelennek bizonyulnának a számukra szükséges finanszírozás elérésére.

Egyszerűen nem lehet számszerűsíteni, hogy mi történne az iparággal, ha a Binance eltűnne, mivel hatalmas mennyiségű innováció és növekedés elősegítéséért volt felelős

– fejtette ki Anthony Georgiades, az Innovating Capital egyik vezetője.

A vállalat kilátásai azonban nem fényesek, és egyre csak romlanak: a Binance amerikai leányvállalata által bonyolított kereskedési forgalom gyakorlatilag a nullával vált egyenlővé az elmúlt időszakban, de a tengerentúli szervezet vezérigazgatója, jogi vezetője és kockázatkezelésért felelős vezetője is felmondott az elmúlt hetekben.

Felmondása előtt a Binance.US vezére még egy vállalati konferencián rámutatott: 

a leány bevétele több mint 70 százalékkal csökkent éves összehasonlításban, így a további működés erősen kérdésessé válhat,

amennyiben CZ nem oldja meg a cég felügyeleti konfliktusait vagy adja el saját részesedését – utalva ezzel arra, hogy sokan a cégen belül egyértelműen úgy gondolják, amennyiben Zhao lemondana pozíciójáról, az amerikai hatóságok sokkal nyitottabbá válnának arra, hogy együttműködjenek a vállalattal annak szabályozói megfelelésének elősegítése érdekében.

CZ a híresztelések szerint azonban erről hallani sem akar, sokkal inkább jogi úton szeretne megváltást nyerni cége számára – még akkor is, ha ez azt jelenti, újabb és újabb ügyvédeket kell bevonnia a cég egyre szaporodó peres ügyeinek kezelésére, és azt is magával hordozza, hogy CZ ki sem mozdulhat egyesült arab emírségekbeli otthonából: lévén, az országnak nincs kiadatási egyezménye az Egyesült Államokkal. 

Dollármilliókat követel az FTX kriptotőzsde Sam Bankman-Fried szüleitől

A tavaly év végén csődöt jelentő kriptotőzsde ügyvédei szerint a kriptovezér szüleinek is nagy szerepe volt a befektetők pénzének törvénytelen felhasználásában.