25 év börtönbüntetésre ítélte egy bíró csütörtökön azt a Sam Bankman-Friedet, akit novemberben 8 milliárd dollárnyi kriptodeviza eltüntetésében talált bűnösnek az esküdtszék, miután összeomlott az általa vezetett FTX kriptotőzsde és a szintén általa alapított kriptokereskedő vállalat, az Alameda Research.

Fotó: AFP

Az ügyben eljáró bíró, Lewis Kaplan szerint a monogramjáról az iparágon belül csak SBF-ként ismert 32 éves egykori kriptomágnás nem mutatott megbánást. 

Tudta, hogy amit tesz, rossz. Tudta, hogy az bűncselekmény. Azt bánja, hogy rosszul fogadott annak az esélyére, hogy elkapják. De semmit sem fog bevallani, amihez joga van

– mondta a bíró az ítélethirdetéskor.

Az ítélethirdetés előtt SBF elismerte, hogy ügyfelei pórul jártak és ők, valamint egykori kollégái bocsánatát kértek, de valóban nem vallott be bűncselekményt. Azt is közölte, hogy fellebbez az ítélet ellen – írja a Reuters.

Az FTX összeomlása a hónapok óta tartó medvepiac utolsó fázisát hozta el a kriptoszektorban, és láncreakciót indított el, mely egy sor másik vállalkozást is bajba sodort. Ugyanakkor a csőd előtti hónapokban a szektorban más, időközben szintén csalással vádolt szereplők vállalkozásai is bedőltek, és 

akkoriban SBF, illetve vállalatai a megmentő szerepében igyekeztek feltűnni.

Az ítélethirdetés előtt az ügyészek 40-50 éves börtönbüntetést javasoltak, míg SBF ügyvédei szerint egy 5 és egynegyed évnél kisebb büntetés mellett érveltek. 

Az FTX ügyfelei elképzelhető, hogy a csődeljárás során visszanyerik teljes vagyonukat, ugyanakkor ez főként azért lehetséges, mert követeléseiket a folyamat elején dollárra váltották, így kimaradtak a kriptopiac időközbeni szárnyalásából. Az Alameda kockázati befektetésekkel foglalkozó szárnya pedig az Anthropic nevű mesterségesintelligencia-vállalatba történt 500 millió dolláros befektetésén nyert nagyot.

A bukott kriptoguru augusztus óta van börtönben, miután többször is megszegte a szabadlábon való védekezés szabályait. Bukása előtt fontos szerepet töltött be számos politikus, köztük Joe Biden amerikai elnök kampányának finanszírozásában, de juttatott pénzt a másik oldalra is. Ügyének tárgyalása során ellene vallottak legközelebbi munkatársai, akik között ott volt Caroline Ellison is, akihez időről időre romantikus kapcsolat is fűzte.