Hivatalosan is megtette a pár napja már rebesgetett felvásárlási javaslatát az Anglo Americannek a BHP csoport, a világ legnagyobb bányászcége. Ha az adásvétel végbemegy, az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb átrendeződést indíthatná be a rézkitermelési szegmensben.

PRODUCTION - 12 December 2023, Saxony, Bad Schlema: Foreman Jörg Neubert stands underground in the Wismut mine in an , réz, unrestored roadway. 50 meters below ground, the miners of the federally owned Wismut are restoring the legacy of uranium mining. Exposing and securing roadways is one of the main tasks of the 12 miners who work here together with foreman Jörg Neubert. The mine must be kept permanently open and drained. To this end, the entire underground mine is systematically ventilated. Otherwise, radioactive radon would escape uncontrollably in the region. The Steiger is often sung about at mining parades during these weeks, and since this year the Steigerlied has even been included in the intangible cultural heritage. Christmas traditions in Saxony are also closely interwoven with the centuries-old mining industry, which continues to this day. (to dpa ""Glück auf!" - The Steiger still comes in mining") Photo: Hendrik Schmidt/dpa (Photo by HENDRIK SCHMIDT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Hatalmas átrendeződés indulhat meg a rézbányászok körében, mi lesz az energiaátállás kulcselemével? / Fotó:  Hendrik Schmidt / DPA / AFP

A BHP csoport a Bloomberg értesülései szerint felvásárolná a 34 milliárd dollárra értékelt Anglo American minden kint lévő részvényét, de csak abban az esetben, ha az Anglo előtte leválasztja a vállalatról dél-afrikai érintettségeit, kiemeltképp platina- és vasbányáit. Ez utóbbi lépés egyébként a térség rendezetlen és bizonytalan piaci környezete miatt a legtöbb felvásárló szemében elvárás lenne – vélik az elemzők.

A szakértők szerint az ausztrál cég elsősorban arézbányái miatt vette célba az Anglo Americant: a BHP ugyanis tavaly 1,2 millió tonna rezet termelt ki, szemben az Anglo 2023-as 826 ezer tonnájával.

Egyesülésükkel a világ legnagyobb rézbányacége jönne létre,

amely egymagában képes lenne lefedni a globális rézkereslet közel 10 százalékát. Ez minden bizonnyal fejfájást is okozna az új cégóriásnak, mivel jelentős trösztellenes fellépést válthatna ki a felügyeleti szervekből, hiszen a rézre a zöldátállásban betöltött szerepe miatt stratégiai fontosságú alapanyagként tekintenek a kormányok világszerte.

Korai temetni a gazdasági növekedést: éves csúcsán a réz ára

A vörös fém iránti kereslet fontos konjunktúramutató is egyben.

A BHP ajánlata ugyan nem rossz, de az üzlet nyélbe ütéséhez minden bizonnyal nem lesz elégséges: az elemzők szerint ugyanis a beadvánnyal könnyedén megindulhat egy licit a nem túl jó időszakát elő Anglo részvényeire, a cég a leütési ára 42,6 milliárd dollár környékén lehet majd.

A 149 milliárd dolláros kapitalizációjú BHP papírjai az elmúlt két évben főként oldalaztak, szemben az Anglo részvényeivel, melyek 40 százalék körüli mínuszban járnak ugyanezen távlatban.

Látványos a különbség a BHP és az Anglo részvénypiaci teljesítménye közt

A két cég egyesülésével egyéves szinten 2,05 millió tonnás rézkitermelési kapacitású bányászóriás jönne létre, maga mögé utasítva a Codelco 1,33 millió tonnás, illetve a Freeport McMoran 1,27 millió tonnás kapacitását.