Miközben a vállaltfelvásárlások és összeolvadások (M&A) piaca a lejtőre került a bizonytalan gazdasági kilátások és az emelkedő kamatok hatására, a bányaiparban rég nem látott aktivitást látni ezen a területen. A Dealogic adatszolgáltató szerint idén már több mint 65 milliárd dollár értékű tranzakciót jelentettek be a bányászattal foglalkozó cégek, ami majdnem a duplája a tavalyi év hasonló időszakában bejelentett 36 milliárd dollárnak, és a legmagasabb 2012 óta, amikor a kínai növekedés nyersanyagigénye hajtotta a szektor felvásárlásait.

Copper mine open pit Atalaya Rio Tinto. Spain.
Rézbánya Spanyolországban
Fotó: Shutterstock

Noha arra nincs garancia, hogy végül minden, eddig bejelentett üzlet valósággá is válik, a várakozások szerint a felvásárlási láz nem csillapodik az év hátralévő részében sem, miután azt hajtják az energiaátmenetet célzó törekvések, mint a Biden-kormány inflációellenesnek nevezett klímacsomagja, az IRA. 

A vállalatok önbizalma is kezd visszatérni, miután a Kína vezette árupiaci szárnyalás számos jelentős leíráshoz vezetett az eufória idején megkötött üzletek kapcsán, kiváltva a befektetők haragját. Az azóta eltelt évtized során ezért a cégek a részvényesek jutalmazására törekedtek a felvásárlások helyett, ám ennek úgy tűnik vége.

Peter Kukielski, a Hudbay Minerals vezérigazgatója a The Wall Street Journalnak arról beszélt, hogy a kormányok hiába törekszenek az elektrifikációra, egész egyszerűen nincs elegendő réz ehhez, ezért 

a felvásárlások további emelkedésére számít, már csak azért is, mert egyszerűbb megvenni egy rézbányát, mint újat nyitni. 

Ennek megfelelően a hónap során a Hudbay bejelentette, hogy 439 millió dollárért felvásárolja a Copper Mountain Miningot, méghozzá teljes egészében részvénnyel finanszírozva az ügyletet. Kukielski szerint a réz kulcsfontosságú a zöld átmenethez, ám óriási a szakadék a rézkereslet és az újonnan nyíló életképes bányák között.

Ráadásul a legtöbb bányavállalat üzlete a vasérc és a szén eladásán alapul, ám kevesen számítanak arra, hogy ezen nyersanyagok iránt az energiaátmenethez szükséges fémekhez hasonló mértékben nő a kereslet. A tavalyi továbbá jelentős bevételt hozott azon cégeknek, melyek portfóliójában prominens szerepet játszik a szén.

Gavi Friedland, a Goldman Sachs vezetője Ausztráliában és Új-Zélandon a fémek és a bányászat terén arról beszélt, hogy a világ gyorsan változik és a bányavállalatok igyekeznek jövőbiztossá tenni kínálatukat. Az üzletkötések magyarázataként Kathleen Keilty, a kanadai Blake, Cassels & Graydon ügyvédi iroda partnere pedig az új lelőhelyek felfedezésével és a bányák létrehozásának növekvő költségeit hozta fel. Hozzátette, számos formálódó üzletet lát a kritikus nyersanyagok terén, amit az energiaátmenet hajt.

A legfontosabb nyersanyag talán a réz lehet, melyből jóval nagyobb mennyiségre van szükség az elektromos autókhoz vagy épp a szélerőművekhez, mint amennyit abból a benzines autók vagy a szénerőművek használnak, nem meglepő tehát, hogy sok üzlet középpontjában ez a fém áll.

native copper nuggets isolated on black background, ore for industrial use in electrical wires and household utensils
Fotó: Shutterstock

Ezek között található a Newmont 19 milliárd doláros ajánlata az ausztrál Newcrest Mining felvásárlására, ami több mint 2 millió tonnával növelné a cég még földben rejlő rézkészleteit. A Newcrest a közelmúltban bejelentette, hogy hajlandó megnyitni könyveit a coloradói aranybányászattal foglalkozó vállalat előtt az ügylet előremozdításának céljából.

A réz fontos szerepet játszika Glencore 23 milliárd dolláros ajánlatában is, melyet a Teck Resources felé fogalmazott meg, igaz, a célpont ebben az esetben eddig nem állt kötélnek.

A piaci érték alapján a világ legnagyobb bányavállalatának számító BHP Group szerint a következő harminc évben kétszer annyi rézre lesz szükség, mint a mögöttünk hagyott három évtizedben, miközben 

a rézbányászok számára gondot jelent az öregedő bányák lecserélése és az új felfedezése apálya, csakúgy mint a szükséges engedélyek beszerzése. 

A BHP a következő hónap elején zárhatja le az ausztrál rézbányász cég, az OZ Minerals több mint 6 milliárd dolláros felvásárlását, mely több mint egy évtizede a legnagyobb a cég életében.

Rendkívül népszerűek a lítium- és nikkeltermelők is a felvásárlások célpontjaként és kivitelezőiként egyaránt, így egy amerikai lítiumbányász cég, az Albemarle a múlt hónapban több mint 3 milliárd dolláros ajánlott az ausztrál Liontown Resourcesre, ami október óta már a harmadik próbálkozása az LG Energy Solutionnel, a Teslával és a Forddal beszállítói szerződésben álló cég felvásárlására. A Liontown eddig nemet mondott a közeledésre.

Azonban a felvásárlások és ajánlatok – melyek főként részvénycserén alapulnak – egyelőre óvatosabbak a cégérték meghatározásában, mint a legutóbbi, Kína vezette árupiaci robbanás idején voltak. Ráadásul ezek az üzletek jellemzően nem járnak a kínálat növekedésével, csak az erőforrások konszolidációjával, miközben szakértők szerint a világnak inkább arra lenne szüksége, hogy a bányavállalatok új kapacitásokra fordítsák tőkéjüket.

Ráadásul az árupiacok nem feltétlenül igazolják az energiaátmenethez köthető fémek hiányáról szóló narratívát, így egy év alatt a lítium több mint 60, a nikkel több mint 25, míg a réz közel 15 százalékkal lett olcsóbb.