Az iparban széles körben használt alapanyag ára egyelőre nem utal a globális gazdaság lassulására. A mind New Yorkban, mind pedig a Londoni fémtőzsdén jegyzett ár szinte szárnyal: a tengerentúlon fontonként 4323 dolláros áron forgott a réz, ami 2022 óta a legmagasabb szint. Európában, a Londoni fémtőzsdén pedig bő egyéves árcsúcsot állított fel, miután tonnájáért több mint 9400 dollárt kellett fizetni.

Copper,Mine,Open,Pit,Atalaya,Rio,Tinto.,Spain.
A réz kitermelési oldalán vannak gondok / Fotó: Oleksii Holikov / Shutterstock

 

A réz iránti kereslet növekedése a gazdaság egészséges állapotának jele. 

Az alapanyagot széles körben használják az iparban, nélkülözhetetlen az energiaátmenet szempontjából, és fontos az elektromos járművek gyártásában, valamint szélturbinák készítése során is.

Reagál a Citi

A nagybankok egyaránt emelkedő előrejelzéseket adnak a rézárra. A Citi elemzői szerint nagyjából 20 évvel az első ilyen ciklus után most lép a rézár igazi bikapiaci trendbe.  

Összességében szerintük az év végére elérheti a 10 ezer dolláros árat tonnánként, 2026-ra pedig 12 ezer dollárra drágulhat a Citi alapforgatókönyve szerint.

Ugyanakkor átmenetileg 15 ezer dollár köré is kerülhet a jegyzés, a ciklikus fellendülés következtében. A 12 ezer dolláros ár már kismértékű keresletnövekedés esetén is könnyedén elképzelhető – tették hozzá a CNBC-nek.

 

A Bank of America elemzői 9321 dollárra emelték idei ár-előrejelzésüket, szemben a korábbi 8625 dolláros prognózissal. Abban egyetértenek a Wall Streeten, hogy 

a réz kereslete erőteljesen nő, amit nem követ a kitermelési kapacitás.

Vannak kételkedők

Nem minden szakértő van meggyőződve arról, hogy töretlen lesz a réz árának emelkedése idén.

 Az árupiacok mindig megoldják a problémákat maguk

– hangsúlyozta Colin Hamilton, a BMO Capital Markets nyersanyagpiaci elemzője. Ha a kínálati oldal nem változik, akkor a kereslet fog csökkenni, az magas ár miatt fellépő inflációs nyomás révén. Magasnak gondolom az ár előrejelzéseket. Átmenetileg elérheti ezeket a szinteket, de akkor a kereslet fog változni, ami letöri az árakat” – tette hozzá.