Sokkterápia ígéretével nyert tavaly választást Argentínában a jobboldali Javier Milei, aki korábban volt rockzenész, szexoktató és kommentátor is. A fájdalmas program leglátványosabb lépése a peso hivatalos árfolyamának 54 százalékos leértékelése volt. Az argentin deviza hivatalos árfolyama stabilizálódott a szabadesés után, sőt, egy fontos részpiacon 25 százalékot erősödött a dollárral szemben.

BUENOS AIRES, ARGENTINA - AUG 01: Customers are sitting in outside tables of restaurants at Puerto Madero on August 01, 2021 in Buenos Aires, Argentina. The Gastronomic sector have chosen to move the tables outside to keep mandatory social distancing during the COVID-19 pandemic. Due the progress in the vaccination campaign against COVID-19, the Argentine government expects to open some activities for tourism sector in a regulated way. The tourism industry is one of the most affected sectors by the pandemic, causing, among other things, the closing down of hotels and restaurants. (Photo by Ricardo Ceppi / Getty Images)
Az argentinok most jobban bíznak a pesóban / Fotó: Getty Images

Közel fél évszázados múltra tekint vissza Dél-Amerikában a külföldi eszközök vásárlását könnyítő blue chip swap piac, amely lehetővé tette, hogy az argentinok dollárba mentsék a vagyonukat, az amerikaiak pedig argentin eszközöket vásárolhassanak tervezhető árfolyamon. Mindkét fél a peso kiszámíthatatlan ingadozásától és az időnként szabadesésbe hajló árfolyamzuhanásoktól szenved. Nos, a befektetők által használt kulcsfontosságú devizapiacon minden más, a Bloomberg által követett valutánál jobban teljesített a peso a dollárral szemben. 

Hatott a volt szexoktató sokkterápiája

Egyértelműen hatnak a válságintézkedések. Sikerrel fékezik a kormányzati kiadásokat, mérséklik a keresletet, beleértve a dollár keresletét is, és szelídítik az őrült inflációt , amely évi 300 százalékig kúszott korábban. A mostani költségvetési szigort jellemzi, hogy a 4 százalékának megfelelő költséget sikerült lefaragni rövid idő alatt. 

Jó hír, hogy az gyorsabb ütemben mérséklődik, mint ahogy a piac várta. De azért vannak kockázatok. Az erősödő peso idővel visszafoghatja az exportot és elriaszthatja a turistákat.

 

Ha az exportőrök abbahagyják az értékesítést, akkor a peso újra gyengülni fog

– mondta Melina Eidner, a PPI egyik brókercégének közgazdásza.
Egyelőre azonban továbbra is erősödik az argentin fizetőeszköz, a befektetők által használt peso néha napi 4 százalékot is. De a hivatalos peso is stabilizálódott, a jegybank már a kritikus szintre csökkent dollártartalékok feltöltését is megkezdhette. Ami azért érdekes, mert ezzel 

Argentína szembemegy a többi piaccal, 

amennyiben a központi bankárok most világszerte a saját valutáikat erősítik a dollárral szemben, vagyis nem veszik, hanem adják a dollárt.

Továbbra is élnek az örökölt valutakorlátozásokat Argentínában, de az biztos, hogy az argentinok, legalábbis pillanatnyilag, jobban bíznak
a pesóban, mint korábban. Kockázatot jelent a politikai stabilitás törékenysége is. Kérdés, meddig tudja tartani a gazdasági irányt a jelenlegi adminisztráció. A politikai háttér megingása a peso víg napjainak is véget vethet.