Alig két nappal hivatalba lépése után Javier Milei elnök tíz új intézkedést jelentett be, amelyekkel reményei szerint talpra tudják állítani az argentin gazdaságot. A következő hónapok keservesek lesznek a dél-amerikai ország számára, de az elemzők egyetértenek az új kormánnyal: a sokkterápia jobb, mint a lassú halál – írta a Bloomberg.

argentin gazdaság
Luis Caputo argentin gazdasági miniszter kedd este ismertette az új komány első intézkedéseit.
Fotó: AFP

Kormányunk a lehető legsúlyosabb örökséget kapta meg, és itt csak egy sokkterápia segíthet, amely sajnos fájni fog a lakosságnak. De csak átmenetileg

– mondta kedd este a televízióban Luis Caputo gazdasági miniszter, aki a Milei-kormány intézkedéseinek az első körét lépésről lépésre mutatta be, elmagyarázva, hogy miért van rájuk szükség.

A Wall Street-i veterán közgazdász tíz olyan intézkedést jelentett be, amelyek első ránézésre katasztrofálisnak tűnhetnek, és csak tovább fokozzák az argentin nép keserűségét. Ezek nélkül azonban lehetetlen lesz felrázni a stagnáló gazdaságot.

A miniszter szerint a probléma gyökere a költségvetési hiány, ezért a kormány célja, hogy mihamarabb lecsökkentse a felesleges állami kiadásokat, enélkül ugyanis lehetetlen lesz visszafogni az inflációt, amely jelenleg „belföldön és nemzetközileg is az ország legnagyobb szégyenfoltja”.

Mit tartalmaz az argentin gazdasági mentőcsomag?

A leglátványosabb lépés az argentin peso hivatalos árfolyamának az 54 százalékos leértékelése lesz, amely 800 pesós dollárt jelent. Az előző kormányok kétségbeesetten próbálták fenntartani a pesó erejét, a mesterséges szabályozás azonban a feketepiacok erősödéséhez és az emelkedéséhez vezetett.

Caputo szerint a kormány az intézkedést a digitális vásárlási az impuesto país, valamint a nem mezőgazdasági exportvámok emelésével ellensúlyozza.

Az argentin infláció alakulása
 

A csomag legtöbb eleme kiadáscsökkentéseket tartalmaz: például az elmúlt években kötött állami munkaszerződéseket jövőre nem fogják automatikusan megújítani. Milei szerint ezzel a korrupció ellen is fellépnek, mivel bevett gyakorlat, hogy az elnöki ciklus végén „barátok és a családtagok egy sor projektet kapnak búcsúzóul”.

A kormányzati hirdetések is a kukában landolnak egy évig, ez ugyanis Caputo szerint egy olyan kiadás, amely nem teremt értéket, és kizárólag a gyenge vezetésről akar jobb képet festeni, míg a Milei-kormány „a tettek mezején akar megfelelni a választói bizalomnak”.

A minisztériumok számát tizennyolcról kilencre csökkentik, valamint a 106 államtitkárság felét is meg fogják szüntetni:

összességében ez a vezető állami pozíciók 50, a politikai posztoknak pedig a 34 százalékos leépítését jelenti.

A tartományokba, a helyhatóságokhoz irányuló transzfereket is minimálisra fogják csökkenteni, ezek a kifizetések pedig csak azután indulnak újra, hogy az elmúlt években jóváhagyott projekteket független testületek is átvizsgálták.

A tervezett, elfogadott, de el nem indított közbeszerzési pályázatokat törölni fogják, mivel a gazdasági miniszter szerint ezeken a területeken hatalmas probléma a pénzszórás és a korrupció. Ezek szintén csak szigorú vizsgálatok után fognak újraindulni.

Milei a lakosság megsegítésére fog fókuszálni

Az álhírekkel szemben a szociális és közmunkaprogramokat folytatják, de a politikai pozíciók leépítésével párhuzamosan ezeket közvetítők igénybevétele nélkül fogják kiterjeszteni. A kormány emellett több támogatási rendszert is megtartana, ilyenek például az állami gyermekkedvezmények és az élelmiszerkártyák, amelyek összegét ráadásul meg fogják duplázni.

A kis- és középvállalkozások megsegítésére véget vetnek a SIRA importrendszernek is, helyette egy sokkal lazább, engedélymentes struktúrát építenek ki, ahol a hangsúly a szabadversenyen és az átláthatóságon lesz.

A bejelentés jó irányba mutat, de egyelőre kicsit kevésnek tűnik ez a tíz lépés, még ha ez csak a nyitó fejezete egy nagyobb tervnek. Egy biztos, az intézkedések keménynek tűnhetnek, de kétségtelenül szükség van rájuk

– mondta Diego Ferro, a New York-i M2M Capital alapítója.

Tango lesz, Cash nem biztos: Orbán az államcsőd szélén álló Argentínába látogatott

A vizit apropóján az Oeconomus áttekintette Argentína gazdaságát, illetve a magyar–argentin kereskedelmi kapcsolatokat.