Pénz- és tőkepiac

Véget érhet az FTX volt ügyfeleinek kálváriája: kamatostul kaphatják vissza a pénzüket

Sam Bankman-Fried 2022 novemberében bedőlt kriptotőzsdéje előteremtette az ügyfelek kompenzálásához szükséges összeget, kamatostul fizetnék vissza tartozásaikat. Az FTX kálváriája végéhez közeledhet.

Az FTX szinte minden korábbi ügyfele visszakapja majd teljes követelését a 2022 novemberében bedőlt kriptotőzsdétől, mégpedig kamatostul – áll a vállalatnak a bírósághoz eljuttatott közleményében.

US-CHINA-CRYPTO-FRAUD-BRIBERY-FTXFormer FTX chief Sam Bankman-Fried leaves the Federal Courthouse following a bail hearing ahead of his October trial, in New York City on July 26, 2023. (Photo by ANGELA WEISS / AFP)
Visszakaphatják pénzüket az FTX volt ügyfelei / Fotó: AFP

 

Másfél év után szépíthet az FTX

Az FTX saját számításai szerint 11,2 milliárd dollárral tartozik volt ügyfeleinek, a követelések kiegyenlítésére 14,5–16,3 milliárd dollár közötti összeget már elő tudott teremteni, így azoknak az ügyfeleknek, akiknek ötvenezer dollár alatt tartozik a cég, kamatostul vissza tudja majd juttatni a pénzét – áll a közleményben, amelyet a CNBC szemlézett.

Az FTX számítási szerint a rendelkezésükre álló összegből 

a volt ügyfelek 98 százalékát kártalanítani tudják, 

ők az eredeti tőkéjük 118 százalékát kaphatják vissza a cégtől, feltéve, hogy a tervre a csődbíróság illetékese rábólint.

Hogy a volt ügyfelek követeléseit ki tudják elégíteni, az FTX-nek rengeteg saját eszközét értékesítenie kellett, köztük a bizonyos kockázati befektetéseit és az Alameda, Bankman-Fried kriptós fedezeti alapjának több befektetését is, mivel a tokenek, amelyekkel a tőzsde bedőlésekor rendelkezett, és azóta több száz százalékkal felértékelődtek, 

eltűntek az FTX számláiról.

A tőzsde alapítóját, Sam Bankman-Friedet 2022 novemberében tartóztatták le, idén tavasszal pedig 25 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, miután hét vádpontban, köztük csalás, pénzmosás és hűtlen kezelés vádjában bűnösnek találták. 

Letartóztatása után John Ray vette át a cég vezetését a csődeljárás lefolytatására, a szakértő pedig, miután meglátta a cégnél uralkodó viszonyokat, úgy fogalmazott:

Negyvenévnyi tapasztalattal a hátam mögött soha nem láttam még olyan céget, amely ennyire hanyagul kezelte volna mások pénzét, a vállalat ellenőrzésére létrehozott belső fékek pedig teljes kudarcot vallottak

 

 

FTX kriptós kálvária befektetés
Kapcsolódó cikkek