Robert Fico pártja, az Irány (Smer-SD) nyerte a szombaton tartott előrehozott szlovákiai parlamenti választásokat a leadott szavazatok 22,9 százalékát megszerezve, ami 42 mandátumot jelent számukra a 150 fős pozsonyi törvényhozásban – közölte a központi választási bizottság vasárnapi pozsonyi sajtótájékoztatóján. A választások hivatalos végeredménye szerint összesen hét párt jut be az új pozsonyi törvényhozásba.

FICO, RobertNyitra, 2023. szeptember 12.Robert Fico, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetője beszél támogatóihoz a Nyitrában rendezett kampányeseményen 2023. szeptember 12-én. A szlovákiai előrehozott parlamenti választást szeptember 30-án tartják.MTI/EPA/Martin Divisek Nyitra, 2023. szeptember 12.
Robert Fico, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetője beszél támogatóihoz a Nyitrában rendezett kampányeseményen 2023. szeptember 12-én. A szlovákiai előrehozott parlamenti választást szeptember 30-án tartják.
MTI/EPA/Martin Divisek
Hétfőtől munka, a képen Robert Fico. Fotó: Martin Divisek / MTI

Zuzana Caputová államfő a közösségi médiában bejelentette, hogy hétfőn az Iránynak ad kormányalakítási megbízást.

Második helyen a Michal Simecka által vezetett, eddig parlamenten kívüli, liberális Progresszív Szlovákia (PS) végzett 17,9 százalékos eredménnyel (32 parlamenti mandátum), a harmadik helyet pedig az Irányból kilépett Peter Pellegrini volt miniszterelnök vezette Hang (Hlas-SD) szerezte meg 14,7 százalékos eredménnyel, ami 27 parlamenti képviselői helyet jelent.

Szlovákia választott: Robert Fico újra visszatért

Fico a Smerből korábban kivált Hlas és a szlovák nemzeti SNS párttal együtt immár negyedszer is kormányt alakíthat.

A felvidéki magyar párt, a Szövetség a szavazatok 4,3 százalékát szerezte meg. A Szövetség elnöke, Forró Krisztián közösségi oldalán úgy reagált: bár történelmileg a legtöbb voksot kapták, ez mégsem volt elég a bejutáshoz, mert a magyarok lakta járásokban alacsonyabb volt a részvételi arány, mint az északi járásokban.

Nincs titok, ezért vallottak kudarcot a magyar pártok a szlovákiai választáson

A 2020-as voksolás után a következő ciklusban is magyar képviselet nélkül marad a mintegy 450 ezres kisebbség.

Az új összetételű parlamentnek harminc napon belül kell összeülnie.